Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ενημερωτική συγκέντρωση για το κυβερνητικό σχέδιο περί «αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ» διοργανώθηκε χτες στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής από την ΠΟΣΠΕΡΤ, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ. Περίσσεψαν, βέβαια, οι «αγωνιστικές κορόνες» από τις ηγεσίες αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όμως ήταν προφανής η προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος («επιταγές της τρόικας», «φταίει ο Μόσιαλος» κ.λπ., κ.λπ. ), να μην αμφισβητήσουν στο παραμικρό την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ και κομμάτων του ευρωμονόδρομου που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων προς όφελος της πλουτοκρατίας, αλλά και να ποδηγετήσουν και να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για μία ακόμη φορά, περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για «αναδιοργάνωση», σε φανφάρες για την «ιδιαιτερότητα του προϊόντος της ενημέρωσης», διαπιστώσεις για το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αγωνιστικές διακηρύξεις, οι οποίες όμως συνοψίζονται σε γενικόλογες αναφορές για κινητοποιήσεις. Μάλιστα, ως μορφές αντίδρασης και διεκδίκησης, αναφέρθηκαν από τη μία η ανάγκη να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός μέσω εκπομπών ή τρέιλερ, και από την άλλη να δοθούν συνεντεύξεις Τύπου για ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Απουσίασαν όμως, και πάλι, προτάσεις για αγώνες με περιεχόμενο, με σκοπό, με συνέχεια, που στόχο θα έχουν τη συνολική και ριζική ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον τους και το δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλιση, ενώ σημαντικές και πολλές ήταν οι παρεμβάσεις σχετικά με τη χειραγωγημένη ενημέρωση που παρέχει και η κρατική ραδιοτηλεόραση. Δεν έλειψε, επίσης, και η κριτική προς τις ηγεσίες ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ για τη συνευθύνη τους στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην ΕΡΤ. Παράλληλα, δήλωσαν την αγωνιστική τους διάθεση και απαίτησαν από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων άμεσες αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ αρκέστηκε για μία ακόμη φορά σε γενικόλογες και άνευ ουσίας διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί, με αναφορές για τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συναντήσεις με τα κόμματα και διοργάνωση συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της περασμένης βδομάδας του υπουργού Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλου περιλαμβάνουν το κλείσιμο της ΕΤ-1, του ψηφιακού καναλιού ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ, καθώς και της «Ραδιοτηλεόρασης», εκποίηση ακίνητης περιουσίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και «δώρα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, διοικητικές συγχωνεύσεις 19 περιφερειακών σταθμών σε 9, συγχώνευση τριών ραδιοφωνικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη σε έναν, κλείσιμο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου και του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων. Παράλληλα με τη δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ όσοι θα παραμείνουν στην ΕΡΤ θα περάσουν από αξιολόγηση.

Με δεδομένο ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στην ΕΡΤ αποτελούν μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, είναι επιτακτική ανάγκη η πλατιά συσπείρωση των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση και συμμαχία με άλλα κοινωνικά στρώματα, για συνολική αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική, κοινή δράση και αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματος του λαού στην ολόπλευρη ενημέρωση, για σύγχρονα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Με ενιαίο αποφασιστικό αγώνα όλων των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλων των λαϊκών στρωμάτων για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Και αυτό μπορεί να γίνει, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεσή τους στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ