Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στην τελική ευθεία για το «κούρεμα»

Στην τελική ευθεία για την πρώτη δόση αναδιάρθρωσης - κουρέματος των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους έχει περάσει το τραπεζικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διορία για τη δήλωση «εθελοντικής» συμμετοχής στο πρόγραμμα ορίστηκε για τις 9 του Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, και για την αποφυγή οξυμένων κραδασμών, η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεννόηση με τους ντόπιους τραπεζίτες έχει έτοιμο και τον εφεδρικό μηχανισμό για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών που την έχουν ανάγκη.

Σε αυτή τη φάση οι τραπεζίτες ψάχνουν για τον προσφορότερο από τους «εναλλακτικούς τρόπους» συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, για το αν δηλαδή θα τα ανταλλάξουν με νέα 30ετούς διάρκειας, με 30ετή ή 15ετή και ταυτόχρονο κούρεμα ύψους 21% πάνω στην αξία των παλαιών ομολόγων που επιμηκύνονται. Το υπουργείο των Οικονομικών μαζί και οι ξένες τράπεζες που εκπροσωπούνται στον IIF, στον οργανισμό που έχουν αναθέσει το συντονισμό και τη διαχείριση του κουρέματος, εκτιμούν ότι με αυτούς τους τρόπους θα «αναδιαρθρωθεί» κρατικό χρέος για ποσά ύψους 135 δισ. ευρώ. Στη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης μπαίνουν ομόλογα με λήξη μέχρι και το 2024, από τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ντόπιες τράπεζες έχουν ποσά ονομαστικής αξίας ύψους 40 δισ. ευρώ.

Η λογιστική καταγραφή της ζημιάς που θα εμφανίσουν αναμένεται με τους ισολογισμούς τους για το γ' τρίμηνο (9μηνο του 2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ