Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανεμφάνιση αυτονομιστών, μετά τους εκβιασμούς της Γερμανίας...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέος «κλώνος» Αλβανών αυτονομιστών του υποτίθεται διαλυμένου «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» (ΑΝΑ) εμφανίστηκε χτες στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας με επιθέσεις τους Σέρβους στο βορρά εάν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη δε συγκροτηθεί κοσσοβάρικος στρατός.

Η συγκεκριμένη απειλή (με ίδιο περιεχόμενο και ύφος) είχε διατυπωθεί πριν λίγες μέρες από εκπρόσωπο του ΑΝΑ, αλλά χτες αναδιατυπώθηκε από εκπρόσωπο της πρωτοεμφανιζόμενης αυτονομιστικής οργάνωσης «FASHE» που σημαίνει «Ενοπλες Δυνάμεις Εθνικής Αλβανίας», κάποιον αυτοαποκαλούμενο Σάζαν Τόπλιτσα, που ισχυρίζεται ότι η οργάνωση FASHE δημιουργήθηκε από την αναδιοργάνωση των αυτονομιστών του «ANA».

Ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι προσπάθησε να υποτιμήσει τη βαρύτητα της απειλής, που σημειωτέον επαναδιατυπώνεται μόλις ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ στο Βελιγράδι. Οπως είπε, η οργάνωση αυτή «υπάρχει μόνον στο Ιντερνετ ή κάπου στην Αλβανία»...

Το ίδιο 24ωρο, βέβαια, Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί έπαιζαν πόλεμο νεύρων με τους Σέρβους του προτεκτοράτου, επιχειρώντας νωρίτερα το πρωί να πλησιάσουν μεθοριακά φυλάκια στο βορρά, εντούτοις, στην πορεία, άλλαξαν κατεύθυνση και επέστρεψαν στη βάση τους περνώντας από δυτικές περιοχές της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, εμφανίστηκε χτες η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, που παρουσιάστηκε σαν ...«ηγέτιδα δύναμη της περιοχής», έχοντας βεβαίως από προχτές εξασφαλίσει τις ευλογίες του Βερολίνου κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Ζάγκρεμπ...

«Στηρίζουμε ό,τι είπε από το Βελιγράδι η Γερμανίδα καγκελάριος και η Κροατία ως ηγέτιδα χώρα στην περιοχή είναι έτοιμη να βοηθήσει να εδραιωθεί ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας», είπε η Κόσορ, παίρνοντας ουσιαστικά θέση απέναντι στη Σερβία, αφού ουσιαστικά η Μέρκελ απαίτησε από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου εάν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ. Σε άλλο σημείο, η πρωθυπουργός της Κροατίας υποστήριξε την «εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου», ζητώντας από την Πρίστινα να δει το Ζάγκρεμπ «ως την καλύτερη φίλη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία» του προτεκτοράτου.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς παραδέχθηκε χτες την αντίθεση Βελιγραδίου - Βερολίνου σε σχέση με το μέλλον του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της «ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή και στην αποφυγή μονομερών κινήσεων. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη δήλωση - «επιθυμία» της Μέρκελ να δει τη Σερβία «στην ΕΕ», συμπλήρωσε, όμως, ότι «τώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ιδανικά στην Ευρώπη λόγω οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και ένα από αυτά είναι συγκεκριμένος βαθμός επιφύλαξης μέρους της ΕΕ προς τη διεύρυνσή της».

Ολα αυτά προφανώς θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ