Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
φωτό

Επτά νεολαίοι, φίλοι του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ, από την Ορμύλια Χαλκιδικής, πρόσφεραν στον «Ριζοσπάστη», αντί για στεφάνι, στη μνήμη του, 70 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ορμύλιας Χαλκιδικής.

***

φωτό

Σεμνός, απέριττος, ευγενικός και πάνω απ' όλα κομμουνιστής, μας άφησες χρόνους, σύντροφε ΝΙΚΟ (ΒΑΣΙΛΑΚΗ). Ολόρθος μέσ' στο πέλαγος κρατήθηκες εσύ κι ας σε χτυπούσαν κύματα κι ας σέρνανε βοριάδες. Και να δεις Νικολή μου, που ξαναζωντάνεψες χρόνια περασμένα, ηρωικά κι αξέχαστα. Πισωγύρισα στο Ιτζεδίν, στο κάτεργο εκείνο, που, πάνω από δέκα χρόνια, από τα συνολικά είκοσι, το αντέξαμε, βασανιστικά σιδηροδεμένοι, πεινασμένοι και με την ίδια τη ζωή μας να κρέμεται συνέχεια από μια κλωστή. Και πού; Στα κρητικά μας χώματα! Δάσκαλε Νικολή: Στο νου σου είχες βάλει να 'παιρνες τα πρωτόβολα, τα πριμακόλια της ζωής, να τα 'κανες ανθρώπους, επιστήμονες, μαστόρους, καπετάνιους, άξιους της αξιοσύνης σου. Μα αλλιώς τα ελογάριαζες κι αλλιώς σου φανερώθηκαν. Αντί να πας εις το σκολειό, μ' όρεξη να διδάξεις, μπήκες στον αγώνα. Αντί τη δασκαλίστικη πνοή, αυτό το μεγαλόπρεπο ιδανικό να φύτευες στους νέους, άρπαξες το ντουφέκι σου, σαν κάνανε στον τόπο σου γενιές - γενιές προγόνων και χτύπησες αλύπητα τον ξένο το δυνάστη αντάμα με τον ντόπιο. Εζησες δάσκαλε κι εσύ σαν και τους προκατόχους σου. Δάσκαλος ήταν κι ο ΓΛΗΝΟΣ ο νεφεληγερέτης, αποτροπέας του σάπιου δασκαλίστικου της εποχής του κατεστημένου... Κι από κοντά, στην πυραμίδα του αγώνα του λαού, αγωνιστής κι ηγέτης του στο ΚΚΕ. Δασκάλα κι η Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη με το «τουφέκι μου στον ώμο σε πόλεις, κάμπους και βουνά της λευτεριάς ανοίγω δρόμο...». Τιμή και δόξα σ' όλους, σαν κι εσένα αγωνιστές δασκάλους...

Από μακριά βρισκόμουνα σ. Νικολή μου και το δικό το δάκρυ μου γλυκό το τελευταίο δεν σού 'βρεξε το δροσερό σου μάγουλο να σ' αποχαιρετήσει. Συγχώρεσέ με Νίκο μου και να 'χεις κατευόδιο. Στην ακατάλυτη μνήμη σου, προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα σου, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κυψέλης.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Μπάμπης Λεωνιδάκης, παλαίμαχος αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ