Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρρώστιες και θεομηνίες κατέστρεψαν την παραγωγή
  • Το πράσινο σκουλήκι κατατρώει το βαμβάκι, ο περονόσπορος αφανίζει τα σταφύλια, το χαλάζι ισοπέδωσε τις δενδροκαλλιέργειες
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 100% των ζημιών, ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί

Το πράσινο σκουλήκι, που, πέρσι, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις βαμβακοφυτείες της Θεσσαλίας, εμφανίστηκε και φέτος «κατατρώγοντας» το βαμβάκι σε χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα - το πράσινο σκουλήκι αποδείχτηκε πως παραμένει «άτρωτο και αλώβητο» ακόμα και στα πολλαπλά ψεκαρίσματα με ισχυρά φυτοφάρμακα - και φοβούνται ότι, για μια ακόμα χρονιά, θα δουν την παραγωγή τους να μειώνεται δραστικά και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη, σωστή και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών και για την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Να σημειώσουμε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει αποζημίωση για τις περσινές καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι. Η κυβέρνηση, οχυρωμένη πίσω από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει αυτού του είδους τις ζημιές στην φυτική παραγωγή, παρέπεμψε τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς στη διαδικασία της «αποζημίωσης» μέσω των ΠΣΕΑ, η οποία και χρονοβόρα είναι, αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους αγρότες, καθώς οι αποζημιώσεις που δίνονται - όταν και όπως δίνονται - μέσω ΠΣΕΑ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα κι αποτελούν «σκέτη κοροϊδία».

Περονόσπορος στ' αμπέλια...

Ανάλογο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις αντιμετωπίζουν και οι σταφυλοπαραγωγοί της περιοχής, των οποίων οι καλλιέργειες «χτυπήθηκαν» από τον περονόσπορο, την «κακιά αρρώστια» των αμπελιών, που, φέτος, έχει πλήξει, με πολλή ένταση και σε μεγάλη έκταση, τους αμπελώνες της χώρας μας - κάποιοι κάνουν λόγο για «ενδείξεις επιδημικής μορφής καταστροφικού χαρακτήρα» - προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή σταφυλιών, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι, φέτος, μειωμένη κατά 40 - 50% σε σχέση με πέρσι. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η ζημιά είναι ολοκληρωτική με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς την παραμικρή σοδειά και δίχως εισόδημα.

...χαλάζι στα δένδρα

Στη Θεσσαλία - όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας - τεράστιες είναι οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στα οπωροφόρα δένδρα, που προκάλεσαν οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Ειδικότερα, ο Νομός Λάρισας έχει πληγεί τρεις φορές από το χαλάζι, που, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, «ισοπέδωσε» μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων (μήλων, αχλαδιών, ροδακίνων, νεκταρινιών, σταφυλιών κ.ά.), καθώς, επίσης, καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, κηπευτικών κ.ά., ενώ προκάλεσε ζημιές και σε μελίσσια, αποθήκες, θερμοκήπια και άλλες αγροτικές υποδομές.

Συγκεκριμένα, πάνω από 4.500 στρέμματα επλήγησαν στο Δήμο Αγιάς - ιδιαίτερα στα χωριά Δήμητρα, Ελευθέριο, Πλασιά, Πρινιά, Αετόλοφος, Ποταμιά - εκατοντάδες άλλα στρέμματα στο Δήμο Τυρνάβου - Δαμάσι, «Πέρα Κάμπος», «Μουγάζι», Αμεπλώνας - και εκατοντάδες στρέμματα ακόμα στους Δήμους Κιλελέρ - Ψυχικό, Μ. Βουνό, Δοξαρά, Κάμπος, Δίλοφο, Μύρα, Καλό Νερό - και Ελασσόνας, ιδιαίτερα στα χωριά Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Ευαγγελισμός, Βλαχογιάννι.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Οι πληγέντες από τις θεομηνίες και τις αρρώστιες αγρότες ζητούν:

  • Ουσιαστικές και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.
  • Να μην ισχύσει ο νέος καταστροφικός νόμος για τον ΕΛΓΑ, μέσω του οποίου επιβάλλονται μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, χωρίς, μάλιστα, να εξασφαλίζεται η αγροτική ασφάλιση και δίκαιες αποζημιώσεις.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ