Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
{φωτο}

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου, με πολιτική κηδεία στο νεκροταφείο Καλλιθέας, αποχαιρέτησαν τον παλαίμαχο κομμουνιστή, ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΚΕΚΑ, η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι του.

Στις αποχαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Γιώργος Ζιώγαλας, εκ μέρους της ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ, και η Αρετή Βακαλοπούλου, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρθηκαν στη ζωή και τη δράση του συντρόφου, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: Ο σ. Σωκράτης τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ από τα πρώτα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανέπτυξε δράση σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης για πάνω από 70 χρόνια. Γεννήθηκε το 1926 στη Λυγοψιά Ιωαννίνων και από τα γυμνασιακά του χρόνια μπήκε στον αγώνα σαν Αετόπουλο. Στη συνέχεια ΕΠΟΝίτης και αργότερα καπετάνιος του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ στην περιοχή Ταΰγετου, όπου για τη δράση του αναδείχτηκε υπολοχαγός του ΔΣΕ. Εζησε διώξεις, κακουχίες και φυλακίσεις. Αποδείχτηκε παλικάρι όπως τον διαπαιδαγώγησε το Κόμμα του. Το 1949 πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο, έμεινε φυλακισμένος στην Ακροναυπλία. Αργότερα του ανατέθηκε από το Κόμμα η ευθύνη για το Νότιο Τομέα της ΕΔΑ.

Αναδείχτηκε μέλος της ΑΕ Καλλιθέας του ΚΚΕ. Δούλεψε με τη μεταπολίτευση για το στήσιμο των κομματικών οργανώσεων και την ίδρυση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας, του οποίου διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ. Στις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα μας, το 1989-91, όταν κρίνονταν η ύπαρξη και η συνέχεια του ΚΚΕ, στάθηκε ανεπιφύλακτα με το Κόμμα πολεμώντας τον οπουρτουνισμό. Με τον φλογερό και πειστικό του λόγο βοήθησε τους νεότερους συντρόφους να ατσαλώνονται στο καμίνι του αγώνα.

Αποχαιρετώντας τον, ο εγγονός του Φώτης Παλούκης, είπε: «Θα συνεχίσουμε στο δρόμο σου γιατί το οφείλουμε, όχι μόνον σε σένα και όλους τους αγωνιστές της γενιάς σου, αλλά, κυρίως, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ