Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Μεγάλη πτώση των βάσεων για τις περισσότερες σχολές

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες τις βάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Eurokinissi

Τελείωσε, χτες, η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στις περισσότερες σχολές παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση, εκατοντάδων μορίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε πτώση και πάνω από 2.000 και 3.000 μόρια. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 302 τμήματα από τα 339 στα Πανεπιστήμια και στα 131 τμήματα από τα 189 στα ΤΕΙ σημειώθηκε πτώση των βάσεων.

Πάντως, ανεξάρτητα απ' την «κίνηση» των βάσεων, οι φοιτητές και οι σπουδαστές που, τελικά, θα εγγραφούν και θα παρακολουθήσουν τις σχολές τους δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των επιτυχόντων, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης πολλές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Επίσης, περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές θα αναγκαστούν να δουλέψουν για να σπουδάσουν.

Φέτος εισήχθησαν 41.995 στα Πανεπιστήμια (πέρσι ήταν 40.076) και 32.438 στα ΤΕΙ (πέρσι ήταν 40.709), ενώ 3.500 εισήχθησαν σε στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Συνολικά σε όλες τις παραπάνω σχολές μπήκαν 77.983, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 84.368. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ήταν 123.916, ενώ πέρσι ήταν 106.189.

Οι κενές θέσεις φέτος είναι 1.568, ενώ πέρσι ήταν 4.108. Η μείωση των εισαχθέντων (στα ΤΕΙ υπάρχει μείωση 7.500) οφείλεται στη μείωση του αριθμού των θέσεων (74.440 από 84.690), αλλά και στο γεγονός πως 24 Τμήματα ΤΕΙ δεν είχαν φέτος καθόλου εισακτέους. Σημειώνεται πως φέτος δε θα γίνουν μετεγγραφές, αφού οι υποψήφιοι των ειδικών περιπτώσεων έχουν, ήδη, εισαχθεί σε σχολές με τη βαθμολογία τους, αξιοποιώντας τα μόρια που δικαιούνται. Τη χρήση των ειδικών διατάξεων έκαναν 6.997 επιτυχόντες.

Οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτέμβρη.

Αξίζει να επισημάνουμε πως, χτες, αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος διάλογος για το γεγονός πως μπαίνουν σπουδαστές και φοιτητές σε σχολές ενώ έχουν γράψει κάτω απ' τη βάση κλπ. Ομως οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός που δεν κρίνει συνολικά την επίδοση και τις γνώσεις του κάθε υποψηφίου, ενώ η βάση συνδιαμορφώνεται από τις επιλογές των υποψηφίων, τον αριθμό των θέσεων και άλλους παράγοντες.

Τέλος, σημειώνουμε ενδεικτικά πως οι μεγαλύτερες πτώσεις σημειώθηκαν σε τμήματα της επαρχίας (Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου 3.673 μόρια, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης 2.976 κ.ά.). Στο γεγονός αυτό έχει συμβάλει και το δεδομένο πως πολλοί υποψήφιοι δε δήλωσαν σχολές μακριά απ' το σπίτι τους, λόγω του αυξημένου κόστους σπουδών. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν, κυρίως, ξένες φιλολογίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Γαλλική Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Ισπανική Αθήνας, Ιταλική Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών Αθήνας και Κέρκυρας. Στις σχολές αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο τα ειδικά μαθήματα (ξένη γλώσσα, μαθήματα μουσικής).

  • Στις επόμενες σελίδες ακολουθούν αναλυτικά οι βάσεις όλων των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για τη μεγάλη κατηγορία των «υποψηφίων του 90%».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ