Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδρομές ελληνικού κινηματογράφου

«Peppermint» του Κ. Καπάκα
«Peppermint» του Κ. Καπάκα
Οι ελληνικές ταινίες κατακτούν με αργά αλλά σημαντικά βήματα και τη διεθνή τους διαδρομή. Μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες ανακοινώθηκαν, χτες, από το Ελληνικό ΚέντροΚινηματογράφου σε συνέντευξη Τύπου. Στο Φεστιβάλ του Palm Springs (20-30/1), προβλήθηκαν οι ταινίες «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη και το «Peppermint» του Κώστα Καπάκα. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες που έχουν προταθεί για τα Βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου («Peppermint»), ή ταινίες που θεωρούνται διεθνώς επιτυχίες («Εαρινή σύναξη των Αγροφυλάκων»). Επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ ήταν ο διεθνούς φήμης Ελληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam (24/1-4/2) και στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα έχουν προσκληθεί 2 ελληνικές ταινίες: η «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» και η ταινία της Ραχήλ Τσαγκάρη «Η διαρκής αναχώρησητης Petra Going», που προβλήθηκε στο διεθνές τμήμα του τελευταίου Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Clermont - Ferrand (26/1-3/2),το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Φεστιβάλ μικρού μήκους, θα παρουσιαστούν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό του τμήμα 3 βραβευμένες ελληνικές ταινίες. Η ταινία «Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ, (1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο φετινό Φεστιβάλ της Δράμας και τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας), «Ελα να σου πω» της Κατερίνας Φιλιώτου (βραβείο ΠΕΚΚ και τιμητική διάκριση σεναρίου στο ίδιο Φεστιβάλ) και η ταινία «Θολό ποτάμι» της Στρατούλας Θεοδωράτου, (ειδικό βραβείο της Νομαρχίας Δράμας για ταινία κοινωνικού προβληματισμού και τιμητική διάκριση μοντάζ). Το ειδικό για τις μικρού μήκους ταινίες, γαλλικό περιοδικό BREF, οργανώνει στο Παρίσι στις 6 του Φλεβάρη ένα πρόγραμμα 6 ταινιών, που επέλεξε από το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Clermont -Ferrand. Μεταξύ των ταινιών αυτών θα προβληθεί και η ταινία «Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ.


Επίσης πολλές είναι οι ταινίες του Κέντρου που θα βγουν στους κινηματογράφους, καθώς και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει. Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Τουρκικό κινηματογράφο που θα πραγματοποιηθεί στο «Τριανόν», από 2 μέχρι 7 Μάρτη. Δέκα σημαντικές δημιουργίες του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου, φιλοξενία και γνωριμία σκηνοθετών, παραγωγών και άλλων συντελεστών, συναυλίες με μουσική από τη γείτονα χώρα, θα δώσουν το στίγμα της πανηγυρικής κινηματογραφικής εβδομάδας.

Την ταινία του Σταύρου Τορνέ «Ντανίλο Τρέλες» που θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Απόλλων» και την «Εφήμερη πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη σε «αβάν πρεμιέρ» από την «Κινηματογραφική λέσχη του "α"». Την ίδια αίθουσα περιλαμβάνει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα (2-8/2) του εναλλακτικού δικτύου διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter 2000».

Οι προβολές στους κινηματογράφους του δικτύου αναλυτικά: «Απόλλων»: «Γκόγια» (6.30, 8.30, 10.30 μμ), «Ντανίλο Τρέλες» (καθημερινά 5.00 μμ), «Εφήμερη πόλη» (4/2, 12 το μεσημέρι). «ΠτιΠαλαί»: «Οι κότες το 'σκασαν»(3.45 μμ), «Ναυαγός»(5.20, 8.00, 10.40 μμ και Κυριακή 11.30 πμ). «Τριανόν»: «Αφιέρωμα 15Χ15» (15 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες επιλέγουν 15 ταινίες των χωρών τους, μουσικό δρώμενο από το συγκρότημα «Μείζονες Απουσίες»). «Ανδόρα»: «Ερωτική επιθυμία» (καθημερινά), «Οι περιπέτειες του Πινόκιο (Κυριακή 11.30 πμ). «Αφαία»: «Μεθυσμένα άλογα», «Ολα τα καλά σκυλιά πάνε στον Παράδεισο» (Κυριακή 11.30 πμ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ