Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιερώματα σε ψηφιακή μορφή

Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου μας ηθοποιού Μάνου Κατράκη (2 Σεπτέμβρη 1984) το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1984, ο Μάνος Κατράκης μιλά για τον ερχομό της οικογένειάς του από την Κρήτη στην Αθήνα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Θυμάται τα χρόνια που έζησε εξόριστος για τις πολιτικές του απόψεις και τη συναναστροφή του με προσωπικότητες της Αριστεράς, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του ιδεολογικού του προσανατολισμού. Μιλά για το πρώτο του ξεκίνημα στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, τη δημιουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1942), τα ποιητικά απογεύματα που διοργάνωνε στο Θέατρο Μουσούρη με τη συμμετοχή σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, τη δημιουργία του Λαϊκού Θεάτρου (1955) στο Πεδίον του Αρεως και την έξωσή του από εκεί με την επιβολή της δικτατορίας, τις περιοδείες του κατά τη Μεταπολίτευση και την εγκατάστασή του στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1978.

Αναφέρεται στις τιμητικές διακρίσεις που δέχτηκε, ξεχωρίζοντας αυτή της Ακαδημίας Αθηνών και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο. Αναπολεί σημαντικούς συνεργάτες, φίλους, ρόλους και στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, ενώ ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου με τη συνοδεία του μουσικού Γιώργη Κουτσουρέλη.

Παράλληλα, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δύο ακόμα σημαντικά αφιερώματα στη μνήμη του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και της ηθοποιού Ελλης Λαμπέτη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα παρουσιάζεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» με τίτλο «Τρεις επισκέψεις στον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και τρεις συνεντεύξεις του που παραχωρήθηκαν από το 1991 μέχρι το 1994, στις οποίες ο ζωγράφος μιλάει για τη ζωή, το έργο του και τις σχέσεις του με μεγάλους Ελληνες λογοτέχνες, εικαστικούς και ανθρώπους του Πνεύματος.

Στη μνήμη της Ελλης Λαμπέτη παρουσιάζεται το επεισόδιο της εκπομπής του Φρέντυ Γερμάνου «Πρώτη Σελίδα», με τίτλο «Θυμάμαι την Ελλη». Η εκπομπή, που μεταδόθηκε ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατο της ηθοποιού, διατρέχει την προσωπική και επαγγελματική της ζωή, μέσα από τις μαρτυρίες αγαπημένων της προσώπων και συναδέλφων της, οι οποίοι σχολιάζουν το μοναδικό ερμηνευτικό της ταλέντο. Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της Ελλης Λαμπέτη, στιγμιότυπα από συνέντευξή της και σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες που συμμετείχε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ