Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη...

Εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους της απαξιωμένης Ορχήστρας να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας

Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, που φέρει τη σφραγίδα του δημιουργού της Μάνου Χατζιδάκι, μετά από μια πορεία χρόνιας εγκατάλειψης και απαξίωσης από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βούλιαξε στο... σκοτάδι της ανάλγητης πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ). Ο μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησής της για το 2011 από το ΥΠΠΟΤ - παραβίαση της υποχρέωσής του απέναντί της - της έδωσε τη χαριστική βολή, στερώντας της κάθε δυνατότητα κάλυψης λειτουργικών δαπανών και προγραμματισμού. Τα «μαγειρέματα» και οι δηλώσεις από πλευράς υπουργείου για ένταξή της στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ αποδείχτηκαν... κενό γράμμα.

Οι μουσικοί της, που παραμένουν απλήρωτοι επί σχεδόν ένα χρόνο, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας τον περασμένο Ιούνη διεκδικώντας δεδουλευμένα, αξιοπρέπεια και τήρηση της υποχρέωσης του ΥΠΠΟΤ απέναντι στην ορχήστρα. Τώρα, τους βάζουν και το μαχαίρι στο λαιμό ζητώντας τους να σταματήσουν τον απεργιακό τους αγώνα και να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με την οποία η Ορχήστρα έχει υπογράψει τριετή σύμβαση συνεργασίας (2011-2013). Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ορχήστρας, Γ. Στεφανάκης, με επιστολή του στους εργαζόμενους - σε καθέναν χωριστά - τούς ζητά να υπογράψουν όσο το δυνατόν συντομότερα σχετική δήλωση για άρση της επίσχεσης εργασίας, καθώς και αποδοχής τους ότι πλέον θα αμείβονται κατά συναυλία (!). «Είμαστε διατεθειμένοι, ως Διοίκηση, μαζί με τη βοήθεια και των Φίλων της Ορχήστρας, να παλέψουμε για το ξεπέρασμα της κρίσης» αναφέρεται στην επιστολή. «Αυτό προϋποθέτει όμως αφενός μεν την άρση της επίσχεσης εργασίας εκ μέρους σας, ώστε να συνεχιστεί ακώλυτα η συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αφετέρου δε τη στήριξη όλων μας ανεξαιρέτως, σε όλο το διάστημα που θα διαρκεί η κρίση... Οσο αυτή διαρκεί, η Ορχήστρα είναι υποχρεωμένη να προσανατολιστεί σε αμοιβές κατά συναυλία και σε μείωση των δαπανών της, όσο περισσότερο είναι αυτό δυνατόν. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις διασφάλισης - έστω συρρικνωμένα επί του παρόντος - της οικονομικής, καλλιτεχνικής, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, και της νομικής υπόστασης της Ορχήστρας, δικαιούμαστε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες, που θα μπορούσαν, προοπτικά, να οδηγήσουν και σε σταδιακή εξόφληση των δεδουλευμένων έναντι των μουσικών της και του διοικητικού της προσωπικού».

Δεν ξέρουμε πού βλέπει τις προϋποθέσεις διασφάλισης της ορχήστρας ο κ. Στεφανάκης... Μόνο ν' αναφέρουμε ότι με το ποσό των 300.000 ευρώ κατ' έτος για τις συναυλίες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα μπορούσε να καλυφθεί μόλις το 13% των ανελαστικών εξόδων της. Στην πραγματικότητα το ποσόν είναι ακόμη μικρότερο κατά 60-70 χιλιάδες ευρώ, καθώς το κόστος ενοικίασης (παρτιτούρες) και μεταφοράς βαρέων οργάνων σε συναυλιακούς χώρους ανέρχεται για κάθε συναυλία στα 5-6 χιλ. ευρώ. Η μόνη προϋπόθεση για τη λειτουργία και την επιβίωση της ορχήστρας δεν είναι άλλη από τη στήριξή της από το υπουργείο Πολιτισμού, έργο που δεν μπορεί να εναποτίθεται στις διαθέσεις και στους όρους των εκάστοτε ιδιωτών. Το ΥΠΠΟ έβαλε την ταφόπλακα στη σπουδαία ορχήστρα. Οι «προστάτες» καραδοκούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ