Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Πρόγραμμα ενίσχυσης του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι επόμενες εκλογές είναι σε 14 μήνες και ο αμερικανικός λαός, που μας έστειλε εδώ, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει 14 μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τεχνητά πολύ φορτισμένης ομιλίας του, όπου παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη «δημιουργία θέσεων εργασίας» και την αντιμετώπιση της «εθνικής κρίσης».

Εντούτοις, παρά το «βαρυσήμαντο της ομιλίας» το πρόγραμμα δεν προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο καθώς αποτελεί μία σύνθεση μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί ή και έχουν εφαρμοσθεί και απλά έχουν επιτείνει το αδιέξοδο και επ' ουδενί δεν θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τη σοβαρότερη κρίση στην αγορά εργασίας από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, στη δεκαετία του '30. Πρόκειται για ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και ψίχουλα για τους εργαζόμενους.

Χτες ο πρόεδρος Ομπάμα άρχισε «περιοδεία» με λεωφορείο ανά την αμερικανική επικράτεια για να «πουλήσει» στον αμερικανικό λαό το σχέδιό του, προϋπολογισμού 450 δισ. δολαρίων, με το οποίο «υπόσχεται» δημόσια έργα, προσλήψεις δασκάλων, διατήρηση επιδομάτων ανεργίας, φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Παράλληλα όμως με το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Κογκρέσο και την έκκληση που απηύθυνε στους Ρεπουμπλικανούς να το υπερψηφίσουν, ζήτησε τη μείωση των κρατικών δαπανών (δηλαδή περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα) πέραν του 1 τρισ. δολαρίων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο και την αύξηση του ποσού σε 1,5 τρισ. δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα, με στόχο υποτίθεται να χρηματοδοτήσει πλήρως το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, υποσχόμενος ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προτείνει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για το χρέος της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ