Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Για το νόμο - πλαίσιο και το άσυλο

Να μείνουν στα χαρτιά ο νόμος και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να μείνουν στα χαρτιά ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» με σχετική ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις (μαζί με τους αγωνιστικούς συλλόγους και συσπειρώσεις του φοιτητικού κινήματος, μαζί με το ΜΑΣ) ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη "συναινετική" ψήφιση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και ήδη οι απειλές για την επιβολή της εφαρμογής του διά στόματος υπουργού και με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ, του κεφαλαίου, εκτοξεύονται εναντίον αγωνιζόμενων φοιτητών και καθηγητών, τη στιγμή που οργανώνονται δεκάδες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα με τη συμβολή του ΜΑΣ.

Με την κατάργηση του ασύλου και την ανεμπόδιστη εισβολή της αστυνομίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, την αντιδραστική παρέμβαση στις δομές και τα συλλογικά όργανα του φοιτητικού κινήματος, ενισχύεται η κρατική καταστολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη ασυλία στην ανεμπόδιστη δράση και την ιδεολογική κυριαρχία του κεφαλαίου μέσα στις σχολές. Ο πραγματικός στόχος τους είναι το οργανωμένο, πολιτικοποιημένο λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και οι ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να εφαρμόσουν την αντιδραστική θέση του νέου νόμου-πλαισίου "έξω τα κόμματα από τις σχολές", με τις ενέργειές τους κατά της διακίνησης του "Ριζοσπάστη" ή της ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις και θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Καλύτερο σύμμαχο από αυτούς τους δήθεν "αριστερούς" δεν θα μπορούσε να βρει ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου!

Η κατάργηση του ασύλου δεν γίνεται για την προστασία των Πανεπιστημίων και των φοιτητών, αλλά:

  • αποτελεί συστατικό στοιχείο της παράδοσης των πανεπιστημίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να εμπορεύονται ακόμη πιο ανεξέλεγκτα την Παιδεία και την Ερευνα
  • είναι εκδήλωση της κλιμακούμενης καταστολής και επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στα συμφέροντα των μονοπωλίων και κλειστό στα παιδιά του λαού, που θα προάγει την κατακερματισμένη γνώση και την αμάθεια και θα προετοιμάζει το φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη η καπιταλιστική αγορά και ανάπτυξη. Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους για μειώσεις των μισθών, φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, κατάργηση των δικαιωμάτων στην ασφάλιση και την πρόνοια, νομιμοποίηση της ναρκωκουλτούρας και επιχειρούν να επιβάλλουν τα μέτρα αυτά με συνδικαλιστικές διώξεις, ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, καταστολή κάθε συνεπούς αγωνιστικής φωνής και κινητοποίησης.

Ο λαός έχει την ακατανίκητη δύναμη, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να παλεύει για να μην εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανόνες που του κλέβουν τη ζωή, μέχρι να φτάσει στην οριστική λύση, όπου το δικό του δίκιο και συμφέρον θα γίνει νόμος.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις, μαζί με τους αγωνιστικούς συλλόγους και συσπειρώσεις του φοιτητικού κινήματος, μαζί με το ΜΑΣ, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος και να πέσουν στο κενό οι σχεδιασμοί - από όπου κι αν προέρχονται - για παρεμπόδιση της διάδοσης των ιδεών και της οργάνωσης του αγώνα που στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις σχολές

Οι καταλήψεις στις σχολές και στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ συνεχίζονται και οι φοιτητές και οι σπουδαστές οργανώνουν την πάλη, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, με Γενικές Συνελεύσεις. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε όλη τη χώρα καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Χτες οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ συνέχισαν τις καταλήψεις στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης και τον ΕΛΚΕ της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου.

Χτες, έγινε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας (που το Πρωτοδικείο Λαμίας απέρριψε την ίδρυσή του επειδή στο καταστατικό τάσσεται ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ) που αποφάσισε κατάληψη μέχρι την Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ