Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητές
Ο αγώνας συνεχίζεται

Με νέα  συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Παρασκευή 14 του Γενάρη, απαντάνε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και διεκδικούν το σχολείο των πραγματικών λαΐκών αναγκών

Οι μαθητές της πατρίδας μας είναι αποφασισμένοι για συντονισμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η νεανική οργή ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, των εισαγγελέων και της αστυνομοκρατίας, που «έκλεισε» αγωνιστικά το 1999, θα ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους στις 14 του Γενάρη με τους μαθητές να διατρανώνουν και πάλι την απαίτησή τους για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Το «ραντεβού» των μαθητών σε όλη τη χώρα έχει ήδη δοθεί, όπως άλλωστε το αποφάσισαν με την Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα. Ετσι την ερχόμενη Παρασκευή οι μαθητές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, και όλες τις μεγάλες πόλεις θα συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά μαζί με τους γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους στα νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

«Συνεχίζουμε, υποκινούμενοι απ' τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία μας, από τις τραγικές συνέπειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υποκινούμαστε από το πείσμα μας να έχουμε δημοκρατία μέσα στα σχολεία μας», επισημαίνουν οι μαθητές στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνάντησης. «Με τα αιτήματά μας φέρνουμε το πραγματικά καινούριο, τις σύγχρονες ανάγκες μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. Ο αγώνας μας φέρνει την ελπίδα, την προοπτική».

Και συνεχίζουν: «Ζητάμε να μορφωνόμαστε καλύτερα από τους πατεράδες μας και όχι χειρότερα. Παλεύουμε για την κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων 2525/97 - 2640/98. Θέλουμε ολόπλευρη μόρφωση για όλους πριν από οποιαδήποτε επιλογή ζωής, είτε πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση, είτε για πανεπιστημιακές σπουδές, Γι' αυτό διεκδικούμε ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο. Δε θα περάσουν οι νόμοι τους. Με τους αγώνες μας θα τους καταργήσουμε. Στο τέλος θα φτιάξουμε το σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας».

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπαν δύο μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στο «Ρ». Η Μυρτώ Σαββαΐδη , μαθήτρια της Β' Λυκείου στο 1ο Πειραματικό Πλάκας, τονίζει με έμφαση «η χιλιετία έκλεισε με τους μαθητικούς αγώνες και η νέα θα ξεκινήσει πάλι με τους μαθητές στο προσκήνιο. Στις 14 του μήνα θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι όλα τέλειωσαν. Οι μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολύκροτη μεταρρύθμιση, τους πετάει έξω από το λύκειο και υποκινούνται από τα τεράστιά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Δίνουμε την απάντηση στους δρόμους. Δε μας σταματάνε ούτε οι εισαγγελείς ούτε τα ΜΑΤ, ούτε η τρομοκρατία γιατί έχουμε το μέλλον με το μέρος».

Η Δώρα Μοντσενίγου , μέλος επίσης του Συντονιστικού της Αθήνας, μαθήτρια της Γ' τάξης στο 2ο Λύκειο Γκράβας σημειώνει: «Στην απαράδεκτη και αντιδραστική στάση της κυβέρνησης να ανασύρει χουντικά διατάγματα, το μαθητικό κίνημα απάντα αγωνιστικά. Οι μαθητές υποσχόμαστε ότι και ο νέος αιώνας θα μας βρει στους δρόμους του αγώνα μαζί με το λαό για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο εφιάλτης που προκάλεσε το μαθητικό κίνημα στην κυβέρνηση δε θα έχει τέλος».

Στα βασικά αιτήματα που προβάλλουν οι μαθητές υπενθυμίζουμε ότι περιλαμβάνονται, για τα ΤΕΕ: Να καταργηθούν οι Νομαρχιακές - Προαγωγικές εξετάσεις στη Β' τάξη και οι πανελλαδικές - Προαγωγικές στη Γ' τάξη. Να δοθούν τώρα βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν, όχι φωτοτυπίες και Cd. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε καθηγητές - εργαστήρια - υποδομή. Ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση. Ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

Για τα Ενιαία Λύκεια απαιτούν: Να καταργηθούν οι Προαγωγικές - Πανελλήνιες εξετάσεις - σφαγή της Β' και Γ' Λυκείου. όχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Κατάργηση των «τεστ δεξιοτήτων» στη Β' λυκείου. Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε καθηγητές - αίθουσες - εργαστήρια - υποδομή. Βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν. Κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές. Ολα τα σχολεία πρωινά. Οχι στη φροντιστηριοποίηση των λυκείων.

Επίσης, απαιτούν να καταργηθεί η φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και διεκδικούν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ