Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
«Φαστ τρακ» μπίζνες άνω του 1 δισ. ευρώ

Ανυπολόγιστα τα εκτιμώμενα κέρδη σε βάρος των εργατικών νοικοκυριών

Με τη συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προχωρήσει η υπαγωγή στη διαδικασία «φαστ τρακ» των τριών μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων που εγκρίθηκαν από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με το υπουργείο, το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε περίπου 1,134 δισ. ευρώ. Δημαγωγεί επίσης για 714 θέσεις εργασίας, συνολικά όμως, και για την κατασκευή των έργων και για τη λειτουργία τους. Κρύβει ότι για την λειτουργία τους οι απαραίτητες θέσεις μετριούνται το πολύ σε κάποιες δεκάδες, αφού τα σύγχρονα ενεργειακά έργα, ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαιτούν εξαιρετικά ελάχιστο προσωπικό.

Η ουσία είναι ότι οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ και οι κεφαλαιοκράτες που εμπλέκονται στα υπόλοιπα, «ευαίσθητα» περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά, έργα, θα κάνουν στο «άψε σβήσε» τη δουλειά τους, με μικρό κόστος και με άρση σημαντικών όρων και προϋποθέσεων που θα έπρεπε να πληρούν, προκειμένου να αντλήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Το υπουργείο θεωρεί ότι αυτή η πρακτική ενισχύει τις... «αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα». Πέρα από το προσχηματικό «καλαμπούρι» περί ανάπτυξης, τα έργα είναι:

  • 39 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 131,2 ΜW σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο, από την εταιρεία Δ. ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ - Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, προϋπολογισμού 301,6 εκατ. ευρώ.
  • Φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 126,82MW, συμφερόντων Κοπελούζου, από την εταιρεία ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΕ (Damko Energy ΑΕ και Διεθνής Κατασκευή ΑΤΤΝΕ), συνολικού προϋπολογισμού 332,2 εκατ. ευρώ.
  • Ο φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 200MW στην Κοζάνη, που θα γίνει από τη ΔΕΗ με συμμετοχή «στρατηγικού εταίρου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ