Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
Οι ΕΛΜΕ συντονίζονται αγωνιστικά

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ Αττικής σε μια προσπάθεια αγωνιστικού συντονισμού στη βάση ενός πλαισίου που διαμορφώθηκε με βάση αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις σήμερα και αύριο, επτά ΕΛΜΕ (Α' Αθήνας, Γ' Αθήνας, Γ' Δυτικής, Πειραιά, Δ' Ανατολικής, Β' Δυτικής, Στ' Αθήνας).

Η προσπάθεια κοινής δράσης των ΕΛΜΕ ξεκίνησε το Νοέμβρη και από τότε διευρύνεται συνεχώς ο αριθμός των ΕΛΜΕ, που αγκαλιάζουν αυτή την πρωτοβουλία. Το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, πολιτικό περιεχόμενο και στόχοι (ενιαίο 12χρονο σχολείο, κατάργηση ΤΕΕ και ΙΕΚ, 30% αυξήσεις, διατήρηση της επετηρίδας, όχι στην αξιολόγηση, ΣΣΕ, κατάργηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 κλπ.) προσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς στη σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τον αγωνιστικό συντονισμό από τα κάτω. Δε βλέπει αυτή την πρωτοβουλία ούτε ευκαιριακά, ούτε μικροπαραταξιακά. Πρόκειται για επιλογή στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αναζωογονηθεί και να πορευτεί ταξικά το σ.κ. Σωστά εκτιμήσαμε, η ζωή μάς επιβεβαίωσε, την προηγούμενη τριετία, ότι με βάση τους αρνητικούς συσχετισμούς στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (4 ΠΑΣΚ, 3 ΔΑΚΕ, 2 Συνεργασία, 1 ΕΣΑΚ ΔΕΕ, 1 Παρέμβαση) δεν αφήνουν περιθώρια οργάνωσης και ανάπτυξης αγώνων που θ' αποκαλύπτουν, αμφισβητούν και συγκρούονται με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της αντεργατικής πολιτικής. Ολες οι πλειοψηφίες, που έχουν κατά καιρούς διαμορφωθεί στα πλαίσια του ΔΣ της ΟΛΜΕ, είτε της ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Συνεργασίας (πρόταση ΣΣΕ, πρόταση για ΤΕΕ) είτε η πλειοψηφία ΔΑΚΕ - Συνεργασίας - Παρέμβασης ήταν πλειοψηφίες διαχείρισης, απαράδεκτων συμβιβασμών, υποταγής στα τετελεσμένα (π.χ. εγκατάλειψη επετηρίδας, ΤΕΕ) και επετειακών κινητοποιήσεων. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ ποτέ δεν αρνήθηκε να συμμετέχει σε αποφάσεις θετικές για τρέχοντα ζητήματα (π.χ. πόθεν έσχες, διώξεις κλπ).

Η προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης από τα κάτω αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και αρνητικά ή διστακτικά από τη Συνεργασία και Παρέμβαση αντίστοιχα. Σε ΕΛΜΕ που δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ και υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις της Συνεργασίας - Παρέμβασης δεν έγινε το παραμικρό για το συντονισμό και τη σύγκληση ΓΣ. Παράδειγμα: Α' Δυτικής, Ν. Σμύρνη - Καλλιθέα, Ν. Αθήνας (εδώ υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των δύο δυνάμεων) και στη Ζ' Αθήνας η Συνεργασία πρωτοστάτησε να γίνει η ΓΣ 21 Φλεβάρη και όχι μαζί με τις 7 0ΕΛΜΕ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι ΕΛΜΕ Ε' Αθήνας και Λιοσίων στις οποίες η Παρέμβαση έχει απόλυτη πλειοψηφία και όμως δεν προχωρούν μέχρι σήμερα σε ΓΣ στήριξης του συντονισμού. Τόσο η Συνεργασία που συμμετέχει ενεργά σε κάθε συναινετική και συμβιβασμένη πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (στο ΔΣ της ΟΛΜΕ καταψήφισε το πλαίσιο των ΕΛΜΕ), όσο και οι δυνάμεις της Παρέμβασης είναι εγκλωβισμένες στη «δράση» από τα πάνω στα πλαίσια του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν μαζικά στις γ.σ. την πρωτοβουλία και το πλαίσιο δράσης των ΕΛΜΕ. Ο ταξικός προσανατολισμός, ο παρατεταμένος αγώνας και η σύγκρουση με το μονόδρομο της ΟΝΕ δε θα έρθει από τα «πάνω». Είναι ανάγκη να ξεδιπλωθεί η αγωνιστική πρωτοβουλία της βάσης για να υπερβούμε τους αρνητικούς συσχετισμούς που υπάρχουν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.


Σάββας ΣΑΒΒΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ