Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα... «πρακτορεία» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης

Tov τίτλο «συντροφικά πρακτορεία», φέρουν σήμερα στην Πολωνία τα επίσημα πορνεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνει ραγδαία, όσο μεγαλώνουν οι οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις σ' αυτή την πρώην σοσιαλιστική χώρα.

Το πρόβλημα της πορνείας τίθεται επί τάπητος πλέον από όλα τα ΜΜΕ, όταν σ' όλα τα ξενοδοχεία, σε όλα τα Μοτέλ και ακόμα σ' όλες τις πολυκατοικίες, λειτουργούν αυτά τα ιδιόμορφα «πρακτορεία». Ομως οι εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας, από τους απλούς ιεράρχες έως τους χρυσοντυμένους Μητροπολίτες, «ποιούν την νήσσαν» συστηματικά.

Ο χρονογράφος της εφημερίδας «ΤΡΙΜΠΟΥΝΑ» της Βαρσοβίας, Πιοτρ Γκατζινόφσκι, ένας από τους ελάχιστους προοδευτικούς δημοσιογράφους της Πολωνίας - είναι αυτός που πριν δυο χρόνια όταν τα γεράκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βομβάρδιζαν τον άμαχο πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας, παραβιάζοντας όλες τις νόμιμες και μη απαγορεύσεις, μαζί με άλλους δυο προοδευτικούς συναδέλφους του, πήγαν στο Βελιγράδι για να μάθουν και να καταγράψουν την αλήθεια για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν - ασχολήθηκε με το μείζον αυτό θέμα και έγραφε μεταξύ των άλλων: «Στις τέσσερις μεγάλες "μεταρρυθμίσεις" που προέβη το στρατόπεδο της λεγόμενης "Αλληλεγγύης" ήταν και η νομιμοποίηση των οίκων ανοχής. Η πορνεία είναι νόμιμη στη χώρα, η σωματεμπορία τιμωρείται. Σήμερα ο πρώην καθηγητής του Δικαίου και σημερινός εκπρόσωπος των δικαιωμάτων του πολίτη, Α. Ζολ, πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής και την ατιμωρησία της σωματεμπορίας! Η πρωτοβουλία του ως άνω "κυρίου" συνδέεται ασφαλώς με τα καινούρια οικονομο-κοινωνικά φαινόμενα.

Από το τρέχον έτος οι Αρχές της χώρας εφάρμοσαν το ΦΠΑ για τις εκδόσεις και για τις εφημερίδες. Συχνά δε έχουμε δημοσιεύσεις, τις λεγόμενες "συντροφικές ανακοινώσεις", που δεν είναι τίποτα άλλο από διαφήμιση οίκων ανοχής. Ετσι το κρατικό ταμείο αντλώντας κέρδη από τις ρεκλάμες αυτές, ανέχεται και βοηθά την οργάνωση της πορνείας, πράγμα που είναι αξιόποινο».

«Είναι αλήθεια, καταλήγει ο Π. Γκατζινόφσκι, ότι τα κερδισμένα μ' αυτόν τον τρόπο χρήματα και χωρίς να παραβιάζεται το Δίκαιο, μπορούν να διατεθούν για "ευγενικούς σκοπούς", π.χ. για τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων, την ανακαίνιση των εκκλησιών κ.ά. κατατάσσοντας το κράτος μας σε κράτος σωματεμπόρων».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ
Βαρσοβία

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ