Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνία για άνοιγμα μεθοριακών περασμάτων

XAΡΤΟΥΜ.-- Αξιωματούχοι από το (βόρειο) Σουδάν και το Νότιο Σουδάν υπέγραψαν την Κυριακή στη σουδανική πρωτεύουσα, Χαρτούμ, συμφωνία για τη μείωση των εντάσεων στην κοινή μεθόριο αμφοτέρων των χωρών και το άνοιγμα 10 μεθοριακών περασμάτων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Οπως ανακοινώθηκε, σε κάθε ένα από τα 10 μεθοριακά περάσματα θα περιπολούν ομάδες με έξι στρατιώτες από το (βόρειο) Σουδάν, έξι από το Νότιο Σουδάν και έξι Αιθίοπες κυανόκρανους (από τους 300 που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλη). Οι Αιθίοπες θα διενεργούν έρευνα σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, που κατέστη δυνατή με τη μεσολάβηση του διαπραγματευτή της Αφρικανικής Ενωσης (και πρώην Προέδρου Ν. Αφρικής) Τάμπο Μπέκι.

Ο Σουδανός υπουργός Αμυνας Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσεΐν δήλωσε ότι η συμφωνία θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των δύο λαών και την επικοινωνία, αποφεύγοντας την ίδια στιγμή να απαντήσει σε ερώτηση εάν και πότε θα καθοριστούν τα (αδιευκρίνιστα ως σήμερα) σύνορα ανάμεσα σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, μήκους περίπου 2.200 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θεωρείται θετική εξέλιξη, εάν σκεφθεί κανείς πως από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ως σήμερα σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις σε πετρελαιοφόρες περιοχές που βρίσκονται στην κοινή μεθόριο αμφοτέρων των χωρών, όπως στο Νότιο Κορντοφάν, στο Αμπγέι και στην πολιτεία του Μπλε Νείλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ