Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
To ΝΑΤΟ προειδοποιεί τώρα για τα σχέδια περί... «Μεγάλης Αλβανίας»!
  • «Προειδοποίηση» για τις προσπάθειες Αλβανών εξτρεμιστών, που φουντώνουν το κύμα βίας, με στόχο τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», έκανε χτες... ΝΑΤΟικός αξιωματούχος
  • Νέες επιθέσεις αυτονομιστών κατά Γιουγκοσλάβων στρατιωτών στο Πρέσεβο
  • Οι αυτονομιστές του «UCPMB» «προτείνουν» αποστρατιωτικοποίηση όλης της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο και την εκεί εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης...

Από τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα

Associated Press

Από τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στροφή ...180 μοιρών φαίνεται πως υιοθετεί τώρα το ΝΑΤΟ, καθώς με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο - εξαιτίας της δράσης των αυτονομιστών Αλβανών -ανακαλύπτει τώρα τα σχέδια για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας»!

Σαν να μην είχαν συμβεί τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1999 (βλέπε τις περιβόητες «συνομιλίες» του Ραμπουγέ για το Κοσσυφοπέδιο και τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που έγιναν τον προπερσινό Απρίλη, τάχα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών!), ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωσε χτες πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «προειδοποιεί»(!) για τις προσπάθειες συνεργασίας αλβανικών εξτρεμιστικών οργανώσεων με στόχο τη δημιουργία της... Μεγάλης Αλβανίας!

Σύμφωνα με σχετικά τηλεγραφήματα των πρακτορείων ΑΠΕ και Γαλλικού, που επικαλούνται τις δηλώσεις του ανώνυμου ΝΑΤΟικού αξιωματούχου, οι δυτικοί σύμμαχοι σκέφτονται να λάβουν μέτρα προκειμένου «να αποτρέψουν πιθανή προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ εξτρεμιστικών οργανώσεων, που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας", καταφεύγοντας σε νέα βίαια επεισόδια στο Κόσσοβο, στη Σερβία και την ΠΓΔΜ».

Ο ίδιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος παραδέχτηκε μάλιστα πως συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους και ΝΑΤΟικούς, με απώτερο στόχο «πιθανές αλλαγές» ακόμη και μία ενδεχόμενη συρρίκνωση της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και το Κοσσυφοπέδιο.

Αφού «δεν είμαστε πλέον εχθροί», όπως οι Σέρβοι μεταρρυθμιστές ηγέτες έχουν δηλώσει, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να συμφωνήσει να καταργηθεί ή να μειωθεί σημαντικά η ζώνη σε ένα με δύο χιλιόμετρα, προκειμένου οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απειλή από ανταρτικές οργανώσεις. «Κάνουν προτάσεις, θέλουν αλλαγές και θα μιλήσουμε σχετικά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που αρνήθηκε να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις σερβικές προτάσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στη συνεργασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της ΚΦΟΡ με την ΠΓΔΜ για τη διασφάλιση των μεθοριακών περιοχών με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η πολυεθνική στρατιά που βρίσκεται στο Κόσσοβο, επανέλαβε την εντατικοποίηση των μεθοριακών ελέγχων, τις συλλήψεις «περίπου 100 ενόπλων» και τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων όπλων.

Νέο θερμό επεισόδιο στο Πρέσεβο

Νέα επίθεση κατά των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων εξαπέλυσαν λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» («UCPMB»).

Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης Μπουγιάνοβατς, οι Αλβανοί αυτονομιστές άνοιξαν πυρ κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από τις ενισχυμένες θέσεις τους στο Μπέλι Κάμεν, δίχως ωστόσο να προκαλέσουν τον τραυματισμό κάποιου Σέρβου στρατιώτη. Αργότερα, χτες το πρωί, Αλβανοί ελεύθεροι σκοπευτές του «UCPMB» άνοιξαν πυρ στα τυφλά, βάλλοντας από τη θέση Κοκοσάρνικ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού, και στις δύο περιπτώσεις οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές «έπαυσαν πυρ αμέσως μόλις οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά».

Τέλος, το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «SRNA», επικαλούμενο μαρτυρίες ντόπιων Αλβανών κατοίκων, μετέδωσε χτες πως εδώ και μέρες οι αυτονομιστές του «UCPMB» συλλέγουν οπλισμό, πυρομαχικά και κεφάλαια στις πόλεις Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο, ενώ καταγγέλθηκε πως το τελευταίο 48ωρο υποχρεώνουν -με το χέρι στη σκανδάλη... - ορισμένους ντόπιους Αλβανούς κατοίκους της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο να σκάψουν αναχώματα στις ανταρτικές θέσεις.

Οι αντάρτες του «UCPMB» ζητούν πολυεθνικό στρατό και στο Πρέσεβο!

Την ίδια ώρα, στελέχη των αυτονομιστών του «UCPMB» κατηγορούν τις σερβικές αστυνομικές και τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις για... παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, που οι ίδιοι καταστρατηγούν επανειλημμένα από την άνοιξη του 2000!

Σύμφωνα με αλβανόφωνα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου, οι σερβικές δυνάμεις προχώρησαν έως και ένα χιλιόμετρο εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης «και φάνηκαν κοντά σε σπίτια Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο»... Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν πως το Πολιτικό Συμβούλιο του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν ο διάλογος είναι δυνατόν να επιλύσει την κρίση παρά την κατά καιρούς θετική εμφάνιση της σερβικής πλευράς.

Ο Ταχίρ Νταλίπι, που φέρεται ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του «UCPMB», δήλωσε: «Αν και το πρόγραμμα των νέων σερβικών αρχών για πολιτική λύση στο Πρέσεβο είναι μία θετική αλλαγή από την προηγούμενη σκληρή θέση, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος από το να προταθεί μία πραγματική και πολιτικά αποδεκτή λύση για το πρόβλημα της κοιλάδας του Πρέσεβο»... Ο Νταλίπι κατέληξε ζητώντας τη «συνολική αποστρατιωτικοποίηση» της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο (δηλαδή απομάκρυνση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων!), λέγοντας πως «μόνον αυτό και η εκεί εγκαθίδρυση πολυεθνικών δυνάμεων θα ήταν αποδεκτά από τον "UCPMB", καθώς μόνον έτσι θα υπήρχαν εγγυήσεις για την ειρηνική ζωή του αλβανικού πληθυσμού του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου». Αυτό, βέβαια, που εννοούσε ο Νταλίπι λέγοντας «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» δεν είναι παρά οι περιοχές της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ