Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-«Σύγχρονη Εποχή»: Φώτης Αγγουλές «Ποιήματα». Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου, αλλά παραγκωνισμένου από το πνευματικό κατεστημένο της αστικής τάξης, κομμουνιστή ποιητή και αγωνιστή, η «ΣΕ» επανακυκλοφόρησε την ανθολογία ποιημάτων του, την οποία εξέδωσαν στο εξωτερικό οι «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ, το 1964, σε ελάχιστο διάστημα μετά τον αιφνίδιο θάνατό του (28/3/1964). Η έκδοση επαναφέρει στο «φως» τη δύναμη, την αλήθεια, την ομορφιά της ποιητικής πένας του Αγγουλέ. Ο Φ. Αγγουλές (κατά κόσμον Χονδρουδάκης), γεννήθηκε στον Τσεσμέ της Μ. Ασίας, το 1911. Το 1914 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Χίο. Από παιδάκι στη βιοπάλη, με αυτομόρφωση αξιώθηκε να γίνει εξαιρετικός τυπογράφος και λογοτέχνης με πανελλαδική, αλλά και διεθνή φήμη. Πολέμησε το ναζισμό στη Μέση Ανατολή. Φυλακίστηκε από τους Αγγλους. Στη διάρκεια του εμφυλίου τύπωνε στη Χίο έντυπα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Κλείστηκε σε κολαστήρια από το 1948 μέχρι το 1956.

-- «Αγρα»: Στη σειρά «Ο άτακτος λαγός» κυκλοφόρησαν τα εξής μικρά αλλά «κλασικά» πεζογραφήματα: Ντέζο Κοστολάνι «Ο κλεπτομανής μεταφραστής» (μετάφραση Αλόης Σιδέρη). Ζίγκμουντ Φρόυντ «Το μοτίβο της εκλογής των μικρών κουτιών» (μετάφραση Πάνου Αλούπη). Χ.Τζ. Γουέλς «Η χώρα των τυφλών» (μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου). Μωρίς Μπλανσό «Η στιγμή του θανάτου μου» (μετάφραση Βαγγέλη Μπιτσώρη). Επίσης, κυκλοφόρησαν: Διονύσης Καψάσκης «Εδώ κι εκεί» (νέα συλλογή του εξαιρετικού ποιητή και μεταφραστή). Τάσος Ρούσσος «Προς Λεύκιον (Βιβλίον Δεύτερο)» (ο ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής αρχαίων τραγικών και λατίνων ποιητών και συγγραφέων καταθέτει το δεύτερο βιβλίο ποιητικού στοχασμού του για τη ζωή και την τέχνη). Γιώτα Ατζακά «Το επάγγελμα του ψηφιοθέτη (4ος αι. π.Χ.-8ος αι. μ.Χ.)» (αρχαιολογική μελέτη για τα εργαστήρια και συνεργεία των ψηφοθετών - αρχιτεχνιτών ή μαθητευομένων, την κοινωνική θέση, τις αμοιβές και τους εντολείς τους).

-- «Αίολος»: Συρανό ντε Μπερζεράκ «Ταξίδι στη σελήνη (Ο άλλος κόσμος ή τα κράτη και οι αυτοκρατορίες της σελήνης)» (μετάφραση Ιάνης Λο Σκόκκο. Νουβέλα του Σαβινιέν ντε Συρανό, που γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1619 και πέθανε το 1655, συγγραφέα και φιλοσόφου, τον οποίο απαθανάτισε ο Εντμόντ Ροστάν με το θεατρικό έργο του «Συρανό ντε Μπερζεράκ»). Χρήστος Δ. Λάζος «Παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων» (μελέτη για τα παιχνίδια από την αρχαιότητα έως τους βυζαντινούς χρόνους). Καίτη Βασιλάκου «Ο τέταρτος κλώνος» (διηγήματα). Αικατερίνη Χαλικιά - Βόσσου «Μια ηλιαχτίδα στην πλατεία Καμπάνας» (μυθιστόρημα).

-- «Γαβριηλίδης»: Γιώργος Κάρτερ «111» (νέα ποιητική συλλογή του πολύπλευρου και παραγωγικότατου ποιητή, πάλαι ποτέ διευθυντή της ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ και κριτικού θεάτρου, η οποία περιλαμβάνει 111 ποιήματα ανθολογημένα από τις επτά συλλογές που εξέδωσε από το 1982 και εντεύθεν). Τίτσα Διαμαντοπούλου «Το μαγαζάκι με τα μπαχαρικά (και άλλα διηγήματα)» (συλλογή διηγημάτων).

-- Α.Α. Λιβάνη: Μαρία Λογοθέτη «Πριν και μετά» (ποιήματα). Εφη Νούσκα «Το ταξίδι του ονείρου» (ποιήματα). «Δημοκρατία και ΜΜΕ» (συλλογή κειμένων περί των ΜΜΕ. Επιμέλεια: Κώστας Ζώρας, Αννα Παναγιωταρέα, Δημήτρης Ποταμιάνος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης).

-- «Μανδραγόρας»: Χάρης Μελιτάς «Μαύρη σοκολάτα» (νέα, βραβευμένη ποιητική συλλογή με 50 υποδειγματικής νοηματικής πυκνότητας και εξαιρετικής ποιητικής εμβέλειας, τρίστιχα χαϊκού, τα περισσότερα με λιγότερες από δέκα λέξεις και μάλιστα τιτλοδοτημένα).

-- Σαββάλας: Κώστας Σταμάτης «Κριτική θεωρία δικαιοσύνης. Θεμελίωση αρχών» (μελέτη). Α. Μανιτάκης (επιμέλεια): «Η δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας (μελέτες χαριστήριες στον Ζήση Παπαδημητρίου)» (συλλογικό βιβλίο περί δημοκρατίας).

-- «Οδός Πανός»: Στέλιος Χατζηαδαμίδης «Εσπασε» (ποικίλης θεματολογίας μικρά κείμενα). Το ομώνυμο περιοδικό αφιερώνει το διπλό τεύχος του 152-153 στον αλησμόνητο, πρόωρα αδικοχαμένο, ταλαντούχο τραγουδοποιό Παύλο Σιδηρόπουλο.

-- Λάμπρος Παγκάκης «Η κλειδοκράτειρα των ενόχων» (ποιήματα. Εκδόσεις «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος»).

-- Πάνος Καπώνης «Κύβος» (ποιήηματα. Εκδοση του περιοδικού «Κοινωνία των (δε) κάτων»).

-- Χρήστος Γαρουφαλής «Ζωγραφική» (λεύκωμα με τα έργα της 10ης ατομικής έκθεσης του Χρ. Γαρουφαλή με θέμα «Ελληνικός καφές σερβιρισμένος στον καμβά»).

-- Νίκος Ανδρείος «Μάνες ωχρές (παραληρηματικός ποιητικός μονόλογος)» (θεατρικό έργο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ