Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κατάδικος»... στην Κέρκυρα

Με τον «Κατάδικο» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη το «Οικείο Θέατρο» ξεκινά τις παραστάσεις του στην Κέρκυρα, υλοποιώντας μια φιλόδοξη ιδέα για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου μέσω του θεάτρου. Σκοπός είναι η δημιουργία, κάθε χρόνο, σε διαφορετικό νομό, μιας παράστασης που θα αντλεί τη θεματολογία της από κείμενα ντόπιων συγγραφέων.

Η αρχή γίνεται φέτος από την Κέρκυρα, όπου το «Οικείο Θέατρο» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα παρουσιάσει το σπουδαίο έργο του Κερκυραίου συγγραφέα, κορυφαίου εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 8/10, στην Εθνική Πινακοθήκη. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις (9/10) στην Εκκλησία Αντιβουνιώτισσα (στέγη του Βυζαντινού Μουσείου) και κατόπιν σε διάφορους χώρους του νησιού: σπίτια, εκκλησίες, σκηνές του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, φυλακές Κέρκυρας, πολιτιστικούς οργανισμούς, σχολεία, κ.λπ.

Η κεντρική ιδέα του «Κατάδικου» συνίσταται στην ανάδειξη της επίδρασης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοαντιλήψεις που εκφράζουν τα κεντρικά πρόσωπα - ο Τουρκόγιαννος και ο Πέπονας - συναποτελούν το κοινωνικό περιεχόμενο και το βασικό άξονα ανάπτυξης του έργου. Ο πρώτος είναι κοινωνικά απόβλητος, ελάχιστος, πνευματικά ανεπαρκής, θρησκόληπτος, αλλά και αγαθός. Δε μισεί, δε ζηλεύει. Αγαπάει, δουλεύει, εμπιστεύεται. Ο Πέπονας είναι αδίστακτος. Δολοπλόκος, συκοφάντης, κοινωνικά ευυπόληπτος. Και δολοφόνος. Ο Θεοτόκης, με τον «Κατάδικο», κατέδειξε πως η συνείδηση, βαθιά μέσα στο σκοτάδι της, κρύβει μια φλόγα. Η κατάδυση στη διαδικασία της εσωτερικής λύτρωσης, είναι αγώνας προσωπικός και επώδυνος.

Θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή, σκηνικά - κοστούμια Θεοδόση Δαυλού, μουσική Τάσου Σωτηράκη, φωτισμοί Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Δάφνη Ασημακοπούλου - Κουλουλία, Στέλιος Γεράνης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τάσος Σωτηράκης, Λευτέρης Τσάτσης, Μίλτος Δημουλής. Στην παράσταση θα ακουστούν 3 τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κ. Θεοτόκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ