Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ανω του 40% οι αυξήσεις στο πετρέλαιο

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή και έξαρση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), της μιας από τις δύο Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν μια μερίδα του κλάδου των βενζινοπωλών. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκαναν λόγο για «ατολμία» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την παράνομη διακίνηση καυσίμων και την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, βάζοντας πλάτες στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, πρόβαλε ως λύση στο πρόβλημα την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με ταυτόχρονη επιδότηση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ζήτησαν, ακόμη, μείωση των φόρων στα καύσιμα, καθώς, όπως είπαν, φέτος τα έσοδα από φόρους στα καύσιμα ήταν μικρότερα απ' ό,τι πέρσι.

Κατά τ' άλλα οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ εκτίμησαν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τη σταδιακή εξομοίωση των φόρων η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στις 5 Οκτώβρη γύρω στα 98 λεπτά - 1 ευρώ το λίτρο, από 65 - 70 λεπτά που άρχισε η διακίνησή του πέρσι την ίδια περίοδο (μια αύξηση άνω του 40%).

Ακόμη, προέβλεψαν ότι η δυνατότητα χρήσης πετρελαίου κίνησης για θέρμανση από επαγγελματίες θα ανοίξει την όρεξη των λαθρεμπόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπου στην ίδια πολυκατοικία συστεγάζονται γραφεία και κατοικίες. Μεταξύ των άλλων ακούστηκαν καταγγελίες για εκτεταμένη νόθευση της βενζίνης με βιοαιθανόλη (βιοκαύσιμο). Οπως είπε συγκεκριμένα ο Γ. Ασμάτογλου, μέλος της ΠΟΠΕΚ, το 30% των πρατηρίων νοθεύει τη βενζίνη μ' αυτό τον τρόπο καθώς πρόκειται για καύσιμο που εισάγεται παράνομα από Ιταλία και Βουλγαρία και είναι πολύ φθηνότερο (περίπου 50 λεπτά το λίτρο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ