Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤ.

Στις 5 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ. Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Εξαρχείων.

***

2 φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΩΜΙΑΔΗ, της μητέρας μου, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΨΩΜΙΑΔΟΥ) και του πρόσφατα χαμένου αδελφού μου, ΣΤΑΥΡΟΥ, προσφέρουμε 150 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ και 50 ευρώ στην ΚΝΕ Θεσ/νίκης.

Γιώργος Ψωμιάδης

Εύα Κολοβού

και Αγγελική - Δημήτρης

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΡΕΤΣΟΥ, για τα έντεκα χρόνια που μας λείπει, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Ελένη Γκρέτσου

Κώστας Γκρέτσος

***

Ο Νίκος Καρακόλης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, προσφέρει για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 300 ευρώ, στη μνήμη όλων των συντρόφων του που έπεσαν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ προσφέρουμε στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Κατερίνα, ο γιος του Νίκος και η κόρη του Αλεξάνδρα

* Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Πεύκης, το ποσό των 100 ευρώ, στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ.

***

ΦΩΤ.

Στις 25 Ιούνη 2011 «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο φλογερός ΕΠΟΝίτης, μαχητής του ΔΣΕ, αταλάντευτος και αφοσιωμένος κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ. Ιδανικός σύζυγος και πατέρας, ο αγαπητός συναγωνιστής και φίλος μας Νίκος. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1929 στο χωριό Νότια ν. Πέλλης. Ολη η οικογένεια ήταν δοσμένη στον αγώνα ενάντια στους ξένους κατακτητές και στους ντόπιους υποστηρικτές τους. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ΙΣΑΑΚ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ έδωσε τη ζωή του στον αγώνα. Ο άλλος αδελφός του, ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ, πολέμησε με ακλόνητη πίστη και ηρωισμό και αναδείχτηκε Λοχαγός του ΔΣΕ. Επεσε νεκρός στη μάχη της Φλώρινας. Τους αγώνες τους συνέχισε και ο Νίκος. Σε ηλικία 19 ετών, στις αρχές του 1948, κατατάχθηκε στον ΔΣΕ. Αναδείχτηκε Διμοιρίτης στο τμήμα της ΕΠΟΝ και πήρε το βαθμό του Ανθυπολοχαγού «επ' ανδραγαθία», όταν βρισκόταν τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, το 1949, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί φοίτησε 2 χρόνια σε Σχολή Αξιωματικών και για πολλά χρόνια εργάσθηκε στο Σύλλογο των Πολιτικών Προσφύγων και στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης ως οδηγός. Επαναπατρίστηκε το 1991 και συνέχισε την αγωνιστική του δραστηριότητα με πίστη και αφοσίωση στο Κόμμα, το ΚΚΕ, που υπηρέτησε ακλόνητα ως την τελευταία πνοή της ζωής του. Οι συναγωνιστές και φίλοι που τον γνώρισαν στον ΔΣΕ και στην πολιτική προσφυγιά θα τον θυμούνται. Το παράδειγμά του θα εμπνέει τους νέους που κληρονομούν τη συνέχιση του αγώνα στις σημερινές συνθήκες, δύσκολες για τους εργαζόμενους και το λαό μας.

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ συναγωνιστές και φίλοι: Γρηγόρης Φώτου, Κατίνα Τσαβαχίδου, Γιώργος Σύρος, Κώστας Τάτσης και Τάκης Αδαλής προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», καθημερινό σύντροφό του, 50 ευρώ και 30 ευρώ στο περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».

***

3 φωτ.

Στις 3 Οκτώβρη 1992 «έφυγε» για πάντα η γλυκιά μανούλα και γιαγιά μας, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ. Στις 5 Οκτώβρη 2000 «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και γαμπρός, ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη μνήμη τους και στη μνήμη του αξέχαστου πατέρα και παππού μας, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΩΡΑΪΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ευχόμαστε καλή δύναμη στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τους αγώνες τους για πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Ολγα Κυριαζοπούλου

Αγγελική Χωραΐτου

Νάσος Κυριαζόπουλος

***

φωτ.

Στις 24 Σεπτέμβρη έκλεισαν 7 χρόνια από τότε που μας «άφησε» ο αξέχαστος αδελφός μου, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΒΕΤΑΣ. Μαθητής στην έβδομη τάξη, ως ΕΠΟΝίτης, έλαβε μέρος στη Μάχη του Σουφλίου, τοποθετώντας μαζί με τους συντρόφους του κορμούς δένδρων πάνω στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η γερμανική αμαξοστοιχία που μετέφερε ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη στη «φρουρά» του Σουφλίου και τη «διοίκηση» του Διδυμοτείχου που κινδύνευσαν να αιχμαλωτιστούν. Μετά από σκληρές μάχες δύο ημερών, οι άνδρες του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν το Σουφλί, στις 3.9.1944, και ολόκληρο το νομό Εβρου στις 4.9.1944. Ο νομός Εβρου είναι ο πρώτος νομός που απελευθερώθηκε. Στα χέρια του ΕΛΑΣ έπεσαν μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού και πολλοί Γερμανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Διδυμότειχο. Για την ηρωική πράξη των ΕΠΟΝιτών του Σουφλίου, η ΠΕΑΕΑ απένειμε στους ΕΠΟΝίτες μαθητές του Σουφλίου δίπλωμα και μετάλλιο.

ΓΚΡΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΚΡΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στη μνήμη του αδελφού μου προσφέρω 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο αδελφός του

Μενέλαος Γουβέτας

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου, ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, που πέθανε στις 3.9.1995, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, υπεύθυνου τροφοδοσίας για την περιοχή με έδρα τα Αμπελάκια, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή για την υπόθεση του σοσιαλισμού, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και δίκαιο, πιστό στα ιδανικά του Κόμματος και φανατικό αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αβέρωφ Λάρισας, 50 ευρώ για ενίσχυσή του.

Βασιλική Μπαντρά

***

φωτ.

Στη μνήμη του φίλου, συγκάτοικου και συντρόφου ΤΑΣΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΝΣ Σερρών, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ. Ημερομηνίες δεν θυμούμαι καθόλου, όμως την αγάπη του για το Κόμμα και του τραγούδι του Μ. Λοΐζου (πρωινό τσιγάρο) που μας τραγουδούσε με την κιθάρα του, δε θα τα ξεχάσω ποτέ.

Πίσιος Σάκης, Σιδηρόκαστρο Σερρών

***

φωτ.

Στις 17.10.2011 κλείνουν 10 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (Πουπούλα) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε στο χωριό Λούπεδα Αν. Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη. Ο Κ. Μπουρσούκης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ και μετά, στο ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη και από τότε αγνοείται η τύχη του. Η Βασιλική, κυνηγημένη από το παρακράτος, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό μαζί με την κόρη της. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ στο Αρχηγείο της Τζένας. Τελείωσε την Υγειονομική σχολή, έγινε νοσοκόμα και, αργότερα, ονομάστηκε Αξιωματικός του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Επαναπατρίστηκε το 1981 και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία, η κόρη της Μαρία, ο εγγονός της, Κωνσταντίνος, και ο γαμπρός της, Χρήστος, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΕΛΑΚΗ (Τζίμη), που «έφυγε» στις 20 Νοέμβρη 2010 για το μεγάλο ταξίδι, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από 17 χρονών ΕΠΟΝίτη και αντάρτη του ΕΛΑΣ που το μεταβαρκιζιανό κράτος - για τους αγώνες του ενάντια στους φασίστες κατακτητές - τον αντάμειψε με διώξεις και εξορία στην Ικαρία, Λήμνο και Μακρόνησο, η αδελφή του, Ευγενία Μπουκουβάλα - Βαρελάκη, και ο γαμπρός του, Γιάννης Μπουκουβάλας, προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον αχώριστο σύντροφό του ως το τέλος της ζωής του.

* Επίσης, στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΕΛΑΚΗ, ο αδελφός του, Τάσος, και η νύφη του, Κάτια, προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» για τη συνέχιση του διαφωτιστικού του έργου στο λαό μας.

***

φωτ.

Κλείνουν, σήμερα Κυριακή 2.10.2011, 40 μέρες από το θάνατο της Μητέρας μας, ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, από τα Κοκκινόγεια Δράμας, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 χρόνων.

Στη μνήμη της, ο γιος της Χρήστος και η νύφη της Μαλίνε που ζουν στη Γερμανία, προσφέρουν στην ΚΟ Γερμανίας 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ. Να είναι αιώνια η μνήμη της.

ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Παπούλα)
ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Παπούλα)
***

Η αγωνίστρια ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (αδελφή του Λαέρτη) πέθανε και θάφτηκε στην Κεφαλλονιά τον Αύγουστο του 2011. Η Μαριάνθη, μέλος του ΚΚΕ, τίμησε με τον αγώνα της το ΚΚΕ μέσα από την επιτροπή ειρήνης και την Εθνική Αντίσταση της Κεφαλλονιάς.

Με σεβασμό στη μνήμη της, προσφέρουμε 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμφιάλης.

Παναγιώτης - Ευανθία Λυκούδη

***

φωτ.

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τζίμης) ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, από το χωριό Νέδα (Μπερέκλα) Τριφυλλίας Μεσσηνίας και κάτοικος Ραφήνας Αττικής, «έφυγε» από κοντά μας. Ο Τζίμης ήταν από τους πρώτους αγωνιστές στην Πελοπόννησο, στη Μεσσηνία, καθώς κατετάγη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη 1942 στη διμοιρία του Καπετάν Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλου. Στη συνέχεια, πήγε στο Τάγμα του Πιρπιρή και στο λόχο του Επαμεινώνδα Παπαδόπουλου (Κατσάμπουλα). Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Ιταλο-γερμανών με πρώτη στη Λιγούστα (Χώρα) Μεσσηνίας. Η ελευθερία της πατρίδας και τα δίκια του λαού ήταν οι φάροι της ζωής του. Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη και εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο, Γυάρο και Αϊ - Στράτη. Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών εξορίστηκε για τριάμισι χρόνια στον Αγ. Γεώργιο Λέρου.

Το ετήσιο μνημόσυνο του ΔΗΜΗΤΡΗ (Τζίμη) ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ γίνεται, σήμερα Κυριακή 2.10.2011 στη γενέτειρά του, στο χωριό Νέδα (Μπερέκλα) Μεσσηνίας.

Νίκος Κυριακίδης
Νίκος Κυριακίδης
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Τα αδέρφια του

Ανδρέας - Μπάμπης - Μαρία

***

φωτ.

Στις 23.4.2011, σε ηλικία 83 χρόνων «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μου στη ζωή και στους αγώνες, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ. Ο σ. Μάλαμας από το Γραφείο της Αντίστασης του Χαϊδαρίου πρόσφερε τις υπηρεσίες του για τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό. Μαζί με τη γυναίκα του την Αθανασία λάβαιναν μέρος σε εκδρομές - προσκυνήματα σε τοποθεσίες όπου είχαν γίνει μάχες ή είχαν εκτελεστεί πατριώτες από τους φασίστες κατακτητές.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, Αθανασία Μάλαμα, προσφέρει 80 ευρώ στο ΚΚΕ που τόσο πολύ πίστευε.

***

φωτ.

Στη μνήμη του συν/φου ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΟΛΙΔΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Χανίων.

Ευαγγελία και Κώστας Ρακόπουλος.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΣΙΚΑ που πέθανε ξαφνικά στο Τορόντο του Καναδά προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Μανώλης Καντιδάκης

***

3 φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών συντρόφων: ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (Παύλος) και ΘΑΝΑΣΗ ΓΟΡΓΟΛΗ (Μουστάκιας), και για την ενίσχυση του ΚΚΕ προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα.

- Μ.Γ.Γ.

- Ποδοσφαιριστής


ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΟΥΒΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΟΥΒΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΝΤΡΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΝΤΡΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ

ΒΑΡΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΑΡΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σταύρος Ψωμιάδης
Σταύρος Ψωμιάδης

Νίκος Μπεχλιβανίδης
Νίκος Μπεχλιβανίδης

Θανάσης Γοργόλης (Μουστάκιας)
Θανάσης Γοργόλης (Μουστάκιας)

ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τζίμης) ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τζίμης) ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γιάννης Μαλαμάς
Γιάννης Μαλαμάς

Αικαταιρίνη Στάμογλου
Αικαταιρίνη Στάμογλου

Αγγελική Ψωμιάδου
Αγγελική Ψωμιάδου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ