Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβεροί κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου, τα Μέσα Ενημέρωσης, συνέχισαν να είναι και μετά το «κραχ» που σημειώθηκε το φθινόπωρο του 1999. Χαρακτηριστικό του ρόλου που έπαιξαν σε όλη τη διαδρομή του κερδοσκοπικού κύκλου και της εμμονής τους, είναι και ο τρόπος, που, από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2000, άρχισαν να ξαναζεσταίνουν την υπόθεση της επερχόμενης, υποτίθεται, νέας ανόδου.

Για να κατανοήσει κάποιος την πρόκλησή τους, ας θυμηθούμε ότι:

  • Το «έμπα» του 2000 βρήκε το Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να έχει υποχωρήσει περί το 15% από τα επίπεδα του Σεπτέμβρη.
  • Πάνω από 100 μετοχές έχουν ήδη απολέσει το 50% της ανώτατης τιμής που είχαν μέσα στο 1999.
  • Οι περισσότερες πλέον εισηγμένες εταιρίες έχουν κάνει σημαντικές αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, γεγονός που υποδηλώνει τη μείωση του ενδιαφέροντος των μεγαλομετόχων να στηρίξουν τις μετοχές τους.

Κι όμως, στις 4 του Γενάρη, επανήλθαν όλοι τους, πλην του «Ρ» με τα τύμπανα του εύκολου πλουτισμού...

Λίγες μέρες πριν, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωνε: «Η πτωτική πορεία των επιτοκίων θα ενισχύσουν τις θετικές τάσεις στην οικονομία και οι οποίες οπωσδήποτε θα επηρεάσουν θετικά και τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑΑ». Και για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία περί της μη ανάμειξης της πολιτικής στο Χρηματιστήριο (sic), στις 13 του Γενάρη, μετά από σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη, συμπλήρωσε: «Για το ΧΑΑ, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση είναι ότι η τάση είναι ανοδική. Το 2000 διαγράφεται θετικό»...

(στη φωτογραφία, οι τίτλοι ορισμένων εφημερίδων στις 4 του Γενάρη και ο αντίστοιχος του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ