Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάστρα - «τουριστικό προϊόν»

Μετά τα αρχαία θέατρα, τα κάστρα παραδίδονται στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», με το «φερετζέ» της «κοινωνίας των πολιτών».

Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, χαιρετίζοντας (30/9), το διεθνές συνέδριο «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος- 15οςαιώνας)», ανέφερε το «Διάζωμα» (σ.σ. φορέας του πρώην υπουργού Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μπένου, για «βοήθεια» στο κράτος για τη συντήρηση και επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων) σαν «παράδειγμα» και για τα κάστρα: «Δείτε τι θαύματα κάνει το "Διάζωμα", που χάρη στη δύναμη που δίνει η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων αναστηλώνει αρχαία θέατρα σε ολόκληρη τη χώρα και τους ξαναδίνει ζωή. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και για τα κάστρα της χώρας»!

Προηγουμένως, είπε ότι τα κάστρα «θα συμβάλουν καθοριστικά και στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος». Χαρακτήρισε την «τοπική αυτοδιοίκηση» - δηλαδή το περιφερειακό αστικό κράτος - ως «πολύτιμο σύμμαχο», προσθέτοντας ότι η προστασία, ανάδειξη και προβολή των κάστρων «μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος και να δώσει ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ολοι θα κερδίσουμε από αυτό». Και έδειξε το δρόμο χρήσεων των μνημείων: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σύγχρονες χρήσεις αυτών των μνημείων. Αν θέλουμε τα κάστρα να μην ερειπώνουν, αλλά να ενταχθούν στη ζωή των ανθρώπων πρέπει να οργανώσουμε και να συστηματοποιήσουμε τις σύγχρονες χρήσεις τους. Εμείς προχωρούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το παράδειγμα του Νιόκαστρου της Πύλου, που ανοίγει για εκθέσεις, συναυλίες κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών, μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για κάθε μελλοντική πρωτοβουλία σ' αυτό το θέμα»...

Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ταυτίζονται και στο θέμα της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ παραδόθηκε προς χρήση για δεκαετίες τμήμα του Κάστρου Ιωαννίνων στο πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης, η παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ιδιώτες είναι πραγματικότητα σε Ιταλία, Γαλλία και άλλα καπιταλιστικά κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ