Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Για ένα ... εισιτήριο

Σκηνή απ' την ταινία «Tickets»
Σκηνή απ' την ταινία «Tickets»
Την κοινωνική περιπέτεια «Tickets», σε σκηνοθεσία Ερμάνο Ολμι, Αμπάς Καριοστάμι και Κεν Λόουτς θα μεταδώσει απόψε στις 22.00 η ΕΤ-1.

Οι πολυβραβευμένοι στα Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας Ολμι, Κιαροστάμι και Λόουτς ενώνουν τα ταλέντα τους και υπογράφουν μια ταινία που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο, από την Κεντρική Ευρώπη στη Ρώμη. Τρεις διαφορετικές ματιές. Τρεις αυθεντικές εμπειρίες ταξιδιού. Τρεις διαπλεκόμενες ιστορίες... Οι χαρακτήρες που βρίσκονται στο ίδιο τρένο, από διαφορετικές αφετηρίες και μέσα από τυχαίες συναντήσεις, θα συνδεθούν μεταξύ τους χτίζοντας μια ενιαία ιστορία αγάπης, θυσίας και ευκαιρίας...

Τρεις πολύ καλοί σκηνοθέτες, ο Ιταλός Ερμάνο Ολμι, ο Ιρανός Αμπάς Κιαροστάμι και ο Βρετανός Κεν Λόουτς συμφώνησαν να κάνουν μια σπονδυλωτή ταινία, η οποία, όμως, θα έμοιαζε με ενιαία. Η αισθητική του καθένα διαφέρει. Και αυτό έχει ενδιαφέρον!

Ο Ερμάνο Ολμι είναι περισσότερο κομψός. Το δικό του επεισόδιο - σχόλιο αφορά σε έναν ηλικιωμένο επιστήμονα, ο οποίος επέτρεψε στον εαυτό του να νιώσει ερωτικά σκιρτίσματα, σε μια ηλικία που λέγεται ότι δεν είναι μπορετό (και κοινωνικά επιτρεπτό). Ο Ιταλός σκηνοθέτης άγγιξε το θέμα του με μεγάλη λεπτότητα και με εξαιρετική αισθητική.

Το επεισόδιο του Αμπάς Κιαροστάμι αφορά σε έναν νεαρό, ο οποίος εκτίει την ποινή του, που του επέβαλε το δικαστήριο, προσφέροντας «κοινωνική εργασία». Εχει αναλάβει να συνοδεύει μια εύσωμη, ηλικιωμένη, αυταρχική και μοναχική κυρία. Οι δυο τους δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά. Η εύσωμη κυρία, παρεξηγώντας τη σχέση τους, τον καταπιέζει. Ο νεαρός κάνει υπομονή. Κυρίως, γιατί είναι ευγενικός. Ομως, και η ευγένεια, έχει και αυτή τα όριά της.

Στο δικό του κομμάτι, που είναι και το τελευταίο, ο Κεν Λόουτς συνεχίζει - και εδώ - τον άμεσο και λαϊκό κοινωνικό κινηματογράφο, που μας έδειξε στις ταινίες του. Μια οικογένεια Αλβανών μεταναστών (γυναίκα και παιδιά) κατευθύνεται στη Ρώμη, για να συναντήσει τον πατέρα. Της λείπει, όμως, ένα εισιτήριο (δεν έφτασαν τα λεφτά για τέσσερα). Το μικρό Αλβανάκι κλέβει ένα εισιτήριο, από τρία νεαρά άτομα τα οποία έρχονται από τη Σκοτία στη Ρώμη, για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Παίζουν: Κάρλο Ντέλε Πιάνε, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Σιλβάνα Ντε Σάντις, Φίλιπο Τρογιάνο, Μπλέρτα Καχάνι, Σανίγε Ντέτζα, Μάρτιν Κόμπτσον, Γουίλιαμ Ρουέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ