Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγούν σε χρεοκοπία την Κουντούρα

Κανένας προγραμματισμός και καμιά προστασία για τον παραγωγό...
Κανένας προγραμματισμός και καμιά προστασία για τον παραγωγό...
Η Κουντούρα είναι τόπος παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας θερμοκηπίου (πρώτο εισόδημα της Επαρχίας Σελίνου Κρήτης). Το κόστος παραγωγής υψηλό, που μαζί με το κόστος απόσβεσης κατασκευής θερμοκηπίου και γης είναι περίπου 185 δρχ. ανά κιλό. Ακόμη τα υψηλά ημερομίσθια και το κόστος μεταφορικών επιβάλλουν στον καλλιεργητή αυξημένη φροντίδα με στόχο τη μεγαλύτερη χρονική και στρεμματική απόδοση, ώστε να καλυφθούν πρώτα οι υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές φυτοφαρμάκων και μετά ό,τι μείνει. Πρέπει δε να πούμε ότι οι αγρότες θερμοκηπίων Κρήτης κατέχουν την πρωτιά στα αγροτικά χρέη.

Η άναρχη, όμως, κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των καλλιεργητών και η μη ενημέρωση από μέρους του υπουργείου Γεωργίας, με στοιχεία για το πόση πρέπει να είναι η παραγωγή για την κατανάλωση των προϊόντων τους χειμερινούς μήνες, οδήγησαν τους καλλιεργητές στην ταυτόχρονη καλλιέργεια σ' ολόκληρη την Κρήτη του ίδιου προϊόντος. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η προβληματική διάθεση της ντομάτας με την εξευτελιστική τιμή των 50 δρχ. το κιλό, καθώς και η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων. Το εξωφρενικό δε είναι, ότι ενώ θα έπρεπε να κάνουμε εξαγωγή αυτού του κηπευτικού προϊόντος, γίνονται εισαγωγές!!!

Επειδή, λοιπόν, η ζημιά είναι οικονομική και δεν έχει ξαναγίνει και αφορά όχι μόνο τους καλλιεργητές αλλά και τους άλλους επαγγελματίες, πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Μέχρι σήμερα, όμως, κανένας φορέας της περιοχής και του νομού δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία. Αλήθεια, πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι παραγωγοί, έμποροι, συνδικαλιστές των αγροτών, που πρωτοστατούσαν με απεργοσπαστικές κινήσεις εναντίον των κινητοποιήσεων των αγροτών και ναυτεργατών, αναθεματίζοντας τους Πατάκη, Μπούτα και Μανουσογιαννάκη;

Σοβαρή ευθύνη υπάρχει για την αδράνεια αυτή στους τοπικούς φορείς των αγροτών, που το λιγότερο που είχαν να κάνουν ήταν να καλέσουν σε γενική συνέλευση τους καλλιεργητές, να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Ολοι εσείς, λοιπόν, που εκπροσωπείτε τους αγρότες, έχετε την ηθική υποχρέωση, ν' αγωνιστείτε για τα προβλήματά τους, όσο είναι καιρός ακόμη. Εσείς που κυβερνάτε αυτό τον τόπο τα τελευταία χρόνια, δεν οδηγείτε στη χρεοκοπία μόνο τους αγρότες, αλλά και ολόκληρη την οικονομία αυτού του τόπου.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι της κυβερνητικής αποστολής, όταν έρθετε στα Χανιά (σ.σ.: Απλώς πήγαν είδαν και... απήλθαν!) προσέξτε τους Χανιώτες, μπορεί να σας προσφέρουν παραπάνω τσικουδιά και να σας μπερδέψουν στις εξαγγελίες σας, δίνοντάς σας υποσχέσεις (για ψήφους) που δε θα πραγματοποιηθούν ΠΟΤΕ.

Εγώ θα επαναλάβω τη δήλωση του προέδρου της Ενωσης Σελίνου: «Κύριοι της πολιτείας, λύστε τα προβλήματα των αγροτών, γιατί όταν θα ξεσηκωθούν δε θα μπορέσει καμία Αστυνομία να τους σταματήσει»

Βύρων Ψαράκης
Συνεταιριστής Κουντούρας Χανίων

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ