Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Στους «ηχητικούς τόπους» του Γ. Μαρκόπουλου

Σ' ένα σεργιάνι στους «ηχητικούς τόπους» του Γιάννη Μαρκόπουλου, προσκαλεί τους ακροατές του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγαλωμένος στην Ιεράπετρα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα ξεκινήσει μαθαίνοντας μουσική θεωρία και βιολί, ενώ οι πρώτες του επιδράσεις προήλθαν από την τοπική μουσική με τους γρήγορους ρυθμούς και τα επαναλαμβανόμενα «μικρά μοτίβα» της συμφωνικής μουσικής. Το 1956 συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, ενώ το 1963 βραβεύθηκε για τη μουσική του στις «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου.

Με την επιβολή της δικτατορίας, το 1967, ο Γιάννης Μαρκόπουλος φεύγει για το Λονδίνο, όπου εμπλούτισε τις μουσικές του σπουδές, προχωρώντας παράλληλα και στη σύνθεση. Με την επιστροφή του, το 1969 και παρουσιάζοντας το «Χρονικό», ο Γιάννης Μαρκόπουλος, έβαλε τη δική του σφραγίδα στην πορεία της ελληνικής μουσικής, καθώς στο «Χρονικό» -ένα πολιτικοκοινωνικό έργο- συνυπάρχουν με εξαιρετική αρμονία τα κρητικά μουσικά όργανα, το ηπειρώτικο κλαρίνο και το σαντούρι του Αιγαίου. Προσέγγισε ακόμη και τα έργα μεγάλων ποιητών, όπως του Διονυσίου Σολωμού, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, πάνω σε ποιήματα των οποίων έγραψε μουσική με στόχο να συνεγείρει τις νεανικές ψυχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ