Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμού απώλειες

Πέθανε προχτές ο 83χρονος διακεκριμένος βιολονίστας, αρχιμουσικός, δρ. Φιλοσοφίας Σπύρος Τόμπρας και κηδεύεται αύριο (4μ.μ.) από το Α΄ Νεκροταφείο. Εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μέλος της ΚΟΑ, ιδρυτής συνόλων μουσικής δωματίου, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Οκτέτου Αθηνών». Σπούδασε σε Αθήνα, Κολωνία και Αυστρία. Ελαβε: Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Τέχνης» (Θεσσαλονίκη 1952) και τιμητικό δίπλωμα σε διεθνή διαγωνισμό (Γενεύη, 1955) με το «Ντούο Τόμπρα». (Κατά τον Καλογερόπουλο, αρκετοί Ελληνες συνθέτες έγραψαν για το ντουέτο (Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Δραγατάκης, κ.ά.). Εδωσε κοντσέρτα με ΚΟΑ και ΣΟΕΙΡ. Με τον Πουμπουρίδη πρωτοστάτησαν στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα. Δίδαξε στα Ωδεία Αθηνών και Αττικό. Δισκογράφησε έργα Θεοδωράκη, Παπαϊωάννου και Σκαλκώτα. Θαυμάστηκε για την άψογη «πρίμα βίστα» του. Ηταν ευγενικός, σεμνός και ήρεμος άνθρωπος.

  • «Κηδεύτηκε χτες στην Κεφαλονιά η ζωγράφος, συγγραφέας, ιστορικός, λαογράφος, Ντιάνα Αντωνακάτου. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1921. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και χαρακτική. Εκλεγόταν κατ' επανάληψη στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Συμμετείχε σε πολλά συνέδριά του, ήταν ο «πυρήνας» της επιτροπής πολιτιστικών εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου και συνέβαλε τα μέγιστα στο να αποκτήσει το ΕΕΤΕ το δικό του «σπίτι», μετά από πολύχρονους συλλογικούς αγώνες. Συμμετείχε σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις, ομαδικές, ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις έργων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε χρόνο παρουσίαζε την καλλιτεχνική δουλειά της στο πατρικό της σπίτι στα Βιλατώρια Κεφαλονιάς. Δίδαξε καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γυμνάσιο. Εικονογράφησε βιβλία, εξέδωσε λευκώματα, φιλοτέχνησε σκηνικά και γενικά ανέπτυξε πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλειά της, γιατί «αφήνει στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας τεράστιο κενό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ