Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κάθετα ενάντια στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ

Ενάντια στην επερχόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ τάσσεται η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική τη διά νόμου μεταβολή ή μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ».

«Λαμβάνοντας υπόψη και τις οδηγίες της διακήρυξης της Μπολόνια για τη μείωση της διάρκειας των προπτυχιακών σπουδών, ο κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τη σχεδιαζόμενη "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, διαγράφεται άμεσος» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του ΓΠΑ, προσθέτοντας ότι αυτό «παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε μαζική ανωτατοποίηση ανάλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ιδρύματος καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας που προχωράει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σημειώνει ότι το γεγονός πως κάποια Τμήματα ΤΕΙ διαθέτουν προϋποθέσεις αναβάθμισης δε δικαιολογεί τη μετατροπή όλων ανεξαιρέτως των ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Οι βασικοί λόγοι εναντίωσης της Συγκλήτου της Γεωπονικής στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ είναι ότι οι σχολές και τα τμήματα των περισσότερων ΤΕΙ αποτελούν αντιγραφή των γνωστικών αντικειμένων των ΑΕΙ, το προσωπικό τους στερείται των τυπικών προσόντων (π.χ. διδακτορικού) και σύμφωνα με την εμπειρία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου οι απόφοιτοι των ΤΕΙ υστερούν σε επιστημονική κατάρτιση έναντι των αποφοίτων πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ