Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Δανεισμός με το αζημίωτο...

Με αυξημένο επιτόκιο 4,61% δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο 1,625 δισ. ευρώ, στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 13 βδομάδων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Στην αντίστοιχη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτέμβρη, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,56%.

Η κυβέρνηση, από το β' εξάμηνο του 2010, περιορίζεται στην έκδοση έντοκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων όλων των χρονικών περιόδων κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα - άνω του 20% - και η έκδοσή τους, ως εκ τούτου, έχει σταματήσει.

Αλλά και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων γίνεται με τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία αγγίζουν το 5%, όταν, μέχρι τις αρχές του 2010, το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν από τις τράπεζες με επιτόκια της τάξης του 1,5 - 1,6%. Τα χρήματα των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων χρησιμοποιούνται για την εξόφληση παλαιότερων εκδόσεων που λήγουν, αλλά και το σύνολο των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που σύναψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, χρησιμοποιείται για την ανακεφαλαιοποίηση παλαιότερων εκδόσεων ληξιπρόθεσμων ομολογιακών δανείων που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και μεγάλων κερδοσκοπικών ταμείων. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση, είτε δανείζεται απευθείας από την αγορά, είτε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, χρησιμοποιεί τα χρήματα των δανείων αυτών για την εξυπηρέτηση των πιστωτών της χώρας και όχι φυσικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ