Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Περί του αντιδραστικού «έξω τα κόμματα από τα σχολεία»

Μέσα στην ένταση των αγωνιστικών διεργασιών που συντελούνται, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα σχολεία, συμβαίνουν και ορισμένα περιστατικά που καλό είναι να μην περνούν απαρατήρητα. Μια μέρα πριν τη 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, σε τέσσερα σχολεία του Βόλου οι διευθυντές άνοιξαν τις πόρτες των σχολείων σε εκπροσώπους της νεολαίας Συνασπισμού και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να μιλήσουν στους μαθητές. Μέχρι εδώ, το γεγονός δε θα προκαλούσε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι διευθυντές υπερθεμάτιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα την κυβερνητική λογική «έξω τα κόμματα από τα σχολεία» και ένας εξ αυτών είχε φτάσει στο σημείο (τις προηγούμενες μέρες), να καλέσει την αστυνομία, επειδή μέλη της ΚΝΕ μοίραζαν ανακοινώσεις έξω από το σχολείο!

Πρόκειται λοιπόν, για ένα από αυτά τα περιστατικά που δείχνουν ανάγλυφα τι εννοούν η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της στην εκπαίδευση όταν λένε «έξω τα κόμματα από τα σχολεία»: Εννοούν «έξω μόνο το ΚΚΕ κι όλοι οι άλλοι χωράνε»! Οσο στους μαθητές φτάνει η φωνή της αστικής πολιτικής προπαγάνδας, άντε το πολύ - πολύ κι ένας καταγγελτικός λόγος που φτάνει μέχρι την πρόταση για κυβερνητική αλλαγή στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, δεν υπάρχει πρόβλημα για όλους αυτούς που αναπαράγουν και υλοποιούν την κατεύθυνση «έξω τα κόμματα από τα σχολεία». Οταν όμως φτάνει στα σχολεία η φωνή του ΚΚΕ, όταν φτάνει το κάλεσμα της ανατροπής αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, όταν φτάνει το μήνυμα της δύναμης που έχει ο λαός... τότε σηκώνουν τη σημαία του ακομμάτιστου και κραδαίνοντάς την προσπαθούν να σιγήσουν τη φωνή της ανατροπής.

Δε θα τους περάσει όμως και το ξέρουν. Η λογική «έξω τα κόμματα από σχολεία και σχολές», που προσπαθούν να επιβάλουν όχι μόνο κάποια στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και προσπαθεί να την επιβάλλει το αστικό σύστημα και με τους νόμους του (βλέπε εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα όργανα των ΑΕΙ), είναι άκρως αντιδραστική. Τα ιδρύματα και τα σχολεία δεν είναι σε «γυάλα», δεν είναι εκτός της κοινωνίας. Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση αναπτύσσεται αντικειμενικά και μέσα στους χώρους της εκπαίδευσης και έτσι πρέπει. Η επίσημη διδασκαλία εξάλλου που λαμβάνουν οι μαθητές και φοιτητές έχει πολιτικοϊδεολογικό περιεχόμενο και ταυτότητα. Πρέπει να επιδέχεται λοιπόν και αντίλογο. Χωρίς μάσκες και κουκούλες αλλά με κρυστάλλινες θέσεις. Γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να βγει εκτός σχολείων και σχολών.


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ