Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μεγάλη εργατική λαϊκή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Το συλλαλητήριο για τα ασφαλιστικά ταμεία μετατράπηκε σε διαδήλωση όπου εκφράστηκε το αίτημα για διενέργεια εκλογών τώρα

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω στους εκβιασμούς της Ευρώπης, των μονοπωλίων, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των άλλων πρόθυμων, δήλωσαν οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, σπουδαστές και νέοι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν χθες βράδυ στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σε πόλεις της Μακεδονίας.

Σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά και Σέρρες, μετέτρεψαν τα συλλαλητήρια αντίστασης στο νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, με το «κούρεμα» των ομολόγων, σε μεγάλες διαδηλώσεις όπου εκφράστηκε το αίτημα του λαού για διενέργεια εκλογών τώρα. Με τις μαχητικές πορείες που ακολούθησαν σάλπισαν κάλεσμα ξεσηκωμού του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όσων την υλοποιούν και τη στηρίζουν.

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες εργαζόμενοι δήλωσαν αγωνιστικό «παρών» και συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη μαχητική διαδήλωση που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αντάμωσαν κάτω από το σύνθημα - οδηγό «κάτω η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ για την εξουσία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χ. Βέλλης, εκ μέρους της τοπικής γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Αναφέρθηκε στα λουκέτα στα μαγαζιά που πολλαπλασιάζονται, στα χρέη, στη φοροεπιδρομή και στα άδικα και εξοντωτικά χαράτσια που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους, στο νέο πλιάτσικο που ετοιμάζεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους, μαζί με το εργατικό κίνημα, μέσα από το μέτωπο της κοινωνικής συμμαχίας, να δυναμώσουν τον αγώνα σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.


Motion Team

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτές τις ώρες ένα αισχρό παιχνίδι απίστευτων απειλών, τελεσίγραφων, εκβιασμών παίζεται στην πλάτη των εργαζομένων, όλου του λαού για να περάσει ο σφαγιασμός του. Να σωθεί το σύστημα της ληστρικής εκμετάλλευσης, να πτωχεύσει μαζικά και ανεξέλεγκτα η εργατική λαϊκή οικογένεια. Να τσακιστεί το λαϊκό κίνημα, να γονατίσει η αντίσταση του λαού.

Τώρα που το κρίσιμο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπήκε στην καθημερινή ζωή μας, το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε πανάκριβα, τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, ο λαός να βγουν στους δρόμους.

Το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", να συσπειρώσει, να κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο.

Τώρα ήρθε η ώρα να απορρίψουμε τις θυσίες που μας επιβάλλουν για την καπιταλιστική κρίση, τα κέρδη και τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των δανειστών. Τώρα ήρθε η ώρα, το ποτάμι της λαϊκής οργής να φουντώσει και στο διάβα του να παρασύρει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και όσους την υλοποιούν και τη στηρίζουν.

Ο μόνος που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση είναι μόνο ο λαός. Είναι η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νέων, που θα φέρει τα μέσα παραγωγής στους εργάτες, την εξουσία στα χέρια τους».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης για το «κούρεμα» του χρέους, σημείωσε: «Οι θριαμβολογίες που ακολούθησαν, στόχο έχουν να κρύψουν ότι ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του την αποπληρωμή νέων δανείων για να σωθούν οι τράπεζες και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι σίγουρο ότι θα έρθουν νέα αντεργατικά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Το "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων και αυτών που είχαν τα Ταμεία, οδηγεί στην οριστική χρεοκοπία τους, στη λεηλασία και του τελευταίου ευρώ που έχει απομείνει από τις εισφορές των εργαζομένων. Σηματοδοτεί μια νέα επέλαση στις συντάξεις, στις παροχές υγείας, στις υπηρεσίες πρόνοιας που δίνονταν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ζήτημα της υπεράσπισης της περιουσίας των Ταμείων τίθεται σήμερα επιτακτικά. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν να περάσει το νέο έγκλημα. Απαιτείται κλιμάκωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα.

Το συμφέρον της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων είναι ένα και μόνο: αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Σε άλλες πόλεις

Στη Χαλκίδα, μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Λαμία επίσης, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πικετοφορία.

Στον Βόλο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στο Ναύπλιο και στην Καλαμάτα, στο Αργοστόλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ