Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗ
Τιμές - μπουρλότο για τα λαϊκά νοικοκυριά

Παρά την εντεινόμενη οικονομική κρίση εξακολουθούν να σημειώνονται ανατιμήσεις στην αγορά

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές στα είδη διατροφής, τα έξοδα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, σε μία περίοδο κατακρήμνισης μισθών και συντάξεων και συνολικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού αποκαλύπτουν σε όλη τους την έκταση τη βαρβαρότητα και τη βαθιά ταξικότητα των κυβερνητικών μέτρων, καθώς, τη στιγμή κατά την οποία ο λαός οδηγείται στο σφαγείο, το κύκλωμα του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, που ελέγχει την παραγωγή και την αγορά, κυριολεκτικά οργιάζει κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανέχεια και μπροστά σε τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι από τους χειρότερους των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Η διαδικασία χρεοκοπίας του ελληνικού λαού, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός:

  • Τον Οκτώβρη παρουσίασε αύξηση 0,1% από το Σεπτέμβρη.
  • Σε ετήσια βάση, τον Οκτώβρη σημείωσε αύξηση 3%, σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2010, έναντι αύξησης 5,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση.
  • Σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο, Νοέμβρη 2010 - Οκτώβρη 2011, συγκριτικά με την περίοδο Νοέμβρη 2009 - Οκτώβρη 2010, σημείωσε αύξηση 3,7%, έναντι αύξησης 4,3% του αντίστοιχου προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Η ανεπαίσθητη υποχώρηση του πληθωρισμού μεταξύ Οκτώβρη και Σεπτέμβρη κινείται σε αντίθεση με την εξέλιξη των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη συντήρησης της κατοικίας - δύο κρίσιμα οικονομικά μεγέθη για τη λαϊκή οικογένεια - οι οποίες αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Ειδικότερα, οι τιμές στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά, μεταξύ Οκτώβρη 2011 και Οκτώβρη 2010, σημείωσαν αύξηση 3,1%, τη στιγμή κατά την οποία την περίοδο Οκτώβρη 2010 - Οκτώβρη 2009 είχαν αυξηθεί μόνο κατά 1,6%. Μεταξύ των δύο περιόδων σύγκρισης, παρατηρείται διπλασιασμός του ρυθμού μεταβολής των τιμών στα είδη διατροφής. Μέσα σε ένα μόνο μήνα - σύγκριση τιμών Οκτώβρη προς Σεπτέμβρη - τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 0,5%. Μεταξύ Οκτώβρη 2011 και Οκτώβρη 2010, οι τιμές στα είδη διατροφής σημείωσαν τις ακόλουθες μεταβολές: Ζάχαρη 21,6%, καφές 8,1%, αναψυκτικά 7,6%, νωπά ψάρια 7,4%, χυμοί φρούτων 7%, νωπά φρούτα 5,5%, έλαια και λίπη 4,6%, γαλακτοκομικά και αυγά, δημητριακά και παρασκευάσματα 3,4%, κρέατα γενικά 1,2%.

Εντύπωση προκαλεί ότι η άνευ όρων κερδοσκοπία στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων, σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεων και εκτίναξης της ανεργίας, στοιχεία τα οποία συνδυαστικά οδηγούν σε αντίστοιχη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης εκατομμυρίων εργαζομένων. Για τα μονοπώλια όμως των τροφίμων, αυτό που προέχει είναι η προάσπιση του μονοπωλιακού τους κέρδους.

Στην ομάδα «στέγαση» ο πληθωρισμός μεταξύ Οκτώβρη 2011 και Οκτώβρη 2010 εκτινάχθηκε στο 9,2%, από 5,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2010 προς το 2009. Σε αυτό συνέβαλαν: Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,2%, του φυσικού αερίου κατά 24,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 3,4%, της επισκευής και συντήρησης κατοικίας κατά 1,3% κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ