Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«ΡΑΔΙΟΑΣΤΡΟΝ»
Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που υπήρξε ποτέ

Το δίκτυο των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, σε συνδυασμό με το τροχιακό τηλεσκόπιο μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες ανάλογες με εκείνες που θα διέκρινε ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου ίσης με τη μεταξύ τους απόσταση!
Το δίκτυο των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, σε συνδυασμό με το τροχιακό τηλεσκόπιο μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες ανάλογες με εκείνες που θα διέκρινε ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου ίσης με τη μεταξύ τους απόσταση!
Ενα ραδιοτηλεσκόπιο βάρους 4 τόνων και διαμέτρου 11 μέτρων δε θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Ομως το ρωσικό «Ραδιοάστρον», αν και έχει μόλις το ένα τριακοστό του μεγέθους του μεγαλύτερου επίγειου ραδιοτηλεσκοπίου, είναι το ισχυρότερο από όλα. Το πλεονέκτημά του βρίσκεται στη θέση απ' όπου παρατηρεί. Εκτοξεύτηκε στις 18 Ιούλη και θα κινείται σε τροχιά 320.000 χιλιομέτρων από τη Γη! Από αυτή την απόσταση, που είναι περίπου 25 φορές η διάμετρος της Γης, το «Ραδιοάστρον» θα είναι το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο μέσω μιας τεχνικής που συνδυάζει τα ραδιοσήματα που λαμβάνει με εκείνα άλλων, επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων.

Η τεχνική αυτή πετυχαίνει να παράγει εικόνες πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης από αυτές που θα μπορούσε να καταγράψει οποιοδήποτε από τα ραδιοτηλεσκόπια από μόνο του. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση των τηλεσκοπίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση. Η απόσταση του «Ραδιοάστρον» είναι 10 φορές πιο μεγάλη από εκείνη του προκατόχου του, του ιαπωνικού Διαστημικού Παρατηρητηρίου VLBI. Ο συγχρονισμός του με τα επίγεια ραδιοτηλεσκόπια, μεταξύ αυτών το σταθερού κατόπτρου ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο (διαμέτρου 300 μέτρων) και το κινητού κατόπτρου τηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια (διαμέτρου 110 μέτρων), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το Γενάρη του 2012.

Στόχος του υπερτηλεσκοπίου θα είναι η παρατήρηση των φαινομένου του ορίζοντα γεγονότων στα ουράνια σώματα που πιθανολογούνται ως μαύρες τρύπες. Ο ορίζοντας γεγονότων είναι το όριο γύρω από τις μαύρες τρύπες πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή για τίποτα, ούτε καν για το φως. Πρόκειται για το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, πριν από 20 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ