Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φτώχεια στις ΗΠΑ

Σχεδόν 50 εκατομμύρια ήταν οι φτωχοί στις ΗΠΑ το 2010. Τα νέα (αναθεωρημένα) στοιχεία για τη φτώχεια δόθηκαν την περασμένη βδομάδα από το U.S. Census Bureau - τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον πληθυσμό και την οικονομία των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε ανακοινωθεί ότι το ποσοστό της φτώχειας στις ΗΠΑ ήταν 15,1%. Ομως, το ποσοστό αυτό προέκυπτε από έναν υπολογισμό στον οποίο το όριο φτώχειας ήταν 22.113 δολάρια (το χρόνο), ποσό ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με το επίπεδο των τιμών. Ετσι, με τον προσδιορισμό του ορίου στα 24.343 δολάρια και τον υπολογισμό των επιδομάτων που δίνονται στους φτωχούς, το ποσοστό της φτώχειας έφτασε στο 16%, αφού προστέθηκαν 3 εκατομμύρια στους σχετικούς καταλόγους!

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ ανέρχεται, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, σε 312,5 εκατομμύρια, ο αριθμός των φτωχών υπολογίζεται σε 50.000.000.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μια μικρή μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μικρή μείωση σημείωσε και ο αριθμός των μαύρων φτωχών που συνεχίζουν να κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ στην εξαθλίωση.

Ομως, ως συνέπεια της κρίσης που πλήττει συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σημειώνεται μια αύξηση των ποσοστών της φτώχειας τόσο μεταξύ των λευκών, όσο και μεταξύ των ισπανόφωνων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σημαντικά αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό της φτώχειας στους ηλικιωμένους, εξαιτίας της περικοπής των συντάξεων και των παροχών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ