Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια για τα τελωνειακά φυλάκια

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την πεποίθηση πως θα μπορούσε να βρεθεί μία κοινή λύση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα σχετικά με τα διοικητικά φυλάκια του Βορείου Κοσσυφοπεδίου και την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση των νέων συνομιλιών την ερχόμενη Δευτέρα, 21 του μήνα, στις Βρυξέλλες.

Ο Στεφάνοβιτς, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον απεσταλμένο της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο Ρόμπερτ Κούπερ, δήλωσε ότι μία από τις λύσεις που εξετάζονται για την εκτόνωση της έντασης στα διοικητικά τελωνειακά φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ είναι η «κοινή εκπροσώπηση». Αλλα θέματα που θα τεθούν τη Δευτέρα επί τάπητος είναι η εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς και η αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων...

Νωρίτερα, σε διάλεξη που έδωσε στο Ιδρυμα Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν παράλληλες διοικητικές δομές στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά νόμιμα εκλεγμένοι θεσμοί. Σε σχετική ερώτηση ο Τάντιτς κατηγόρησε τη ΝΑΤΟική δύναμη ΚFOR για ανοχή στην ανομία και στη δράση εγκληματικών ομάδων Σέρβων και Αλβανών που δρουν στα όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, ενώ όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για την πιθανότητα διχοτόμησης του προτεκτοράτου, απάντησε ότι αποτελεί ελκυστική λύση, αλλά όχι ένα λειτουργικό μοντέλο. Οπως σημείωσε: «Ο σερβικός λαός δεν θα αποδεχθεί το Κοσσυφοπέδιο να μην είναι τμήμα της Σερβίας». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές Βελιγραδίου - Πρίστινας θα μπορούσαν να λυθούν εάν επιτευχθεί ο κοινός στόχος για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΕΕ δεν θελήσει να δεχθεί τη Σερβία αν δεν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε: «Τότε η ΕΕ θα κάνει λάθος!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ