Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στην Ηλέκτρα Αποστόλου

Σε μια από τις εμβληματικότερες μορφές του κομμουνιστικού και του λαϊκού κινήματος, στην Ηλέκτρα Αποστόλου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», με αφορμή τη συμπλήρωση 93 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912 και σε ηλικία 14 ετών οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1930 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για την επαναστατική της δράση φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές, ενώ η Μεταξική δικτατορία την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οταν αποφυλακίστηκε πέρασε στην παρανομία και ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας - Θράκης. Το 1939 συνελήφθη εκ νέου και εξορίστηκε στην Ανάφη. Το Σεπτέμβρη του 1942 δραπέτευσε από το Τμήμα Μεταγωγών Αθήνας, ανέλαβε την καθοδήγηση της οργάνωσης «Λεύτερη Νέα». Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ γίνεται μέλος του ΚΣ. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 1944.

Σελίδες Γνώσης

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη στις 18.00, την εκπομπή «Σελίδες Γνώσης». Φιλοξενούμενος ο συγγραφέας Τηλέμαχος Λουγγής, με τον οποίο η Αννεκε Ιωαννάτου συζητά για το έργο του «Επισκόπηση της Βυζαντινής Ιστορίας» (δεύτερος τόμος). Ο τόμος αυτός (ο πρώτος κάλυπτε την περίοδο 324 - 1204) πραγματεύεται τα χρόνια 1204 - 1453, δηλαδή μέχρι την «Αλωση της Πόλης». Πρόκειται για μια μαρξιστική έρευνα, με την οποία αποκαλύπτονται γεγονότα ιστορικά, που η επίσημη ιστοριογραφία προτιμά να αποσιωπήσει ή να αλλοιώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ