Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ενισχύει τα μονοπώλια ... κοροϊδεύει τους αδύναμους

Την ώρα που οι εθνικές κινηματογραφίες στην Ευρώπη υφίστανται τη «σιδερένια φτέρνα» των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών μονοπωλίων, με την ΕΕ να προωθεί τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον συγκεκριμένο τομέα σε βάρος των δημιουργών και του λαού, το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε σε «ψήφισμα»... «βοήθειας» προς τους μικρούς κινηματογράφους, ώστε να προμηθευτούν ψηφιακό εξοπλισμό!

Η ΕΕ λέει ότι «η ψηφιοποίηση καθιστά δυνατή τη φθηνότερη διανομή του πολιτιστικού περιεχομένου εντός της εσωτερικής αγοράς, και διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου». Το «ενδιαφέρον» της ΕΕ είναι «κάλπικο», αφού αιτία της εξαφάνισης των μονών αιθουσών δεν είναι ο πανάκριβος εξοπλισμός για ψηφιακή προβολή, αλλά η πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων παραγωγής, διανομής και προβολής. Το υψηλό κόστος του εξοπλισμού είναι μία, μόνο, συνέπεια αυτής της πολιτικής. Το πρόβλημα δεν είναι το μέσο προβολής, αλλά η εμπορευματοποίηση της παραγωγής και διανομής στον καπιταλισμό, γεγονός που δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν ψηφιοποιηθούν όλες οι μονές αίθουσες στην Ευρώπη... ή τουλάχιστον όσες θα διασωθούν στο άμεσο μέλλον.

Αυτό που πραγματικά θέλει η ΕΕ είναι η ενίσχυση των οπτικοακουστικών μονοπωλίων και μέσω «διεξόδων» στη διανομή. Εξάλλου, το «ψήφισμα» «δείχνει» - χωρίς να το ομολογεί - τις αγροτικές περιοχές και την Ανατολική Ευρώπη ως δυνάμει «αγορές». Αλλωστε, το κείμενο «επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυκλοφορία και τη διανομή των ταινιών», ιδίως όσων «διαθέτουν χαμηλότερο προϋπολογισμό», και ότι πολλές παραγωγές φτάνουν μόνο στις εθνικές αγορές και σπάνια προβάλλονται διεθνώς, και δεν φθάνουν «σε ένα ευρύτερο κοινό της ευρωπαϊκής ηπείρου και του κόσμου».

Στην κινηματογραφική βιομηχανία στοχεύει και το περσινό οικονομικό «πακέτο»» στήριξης της «αγοράς» του οπτικοακουστικού τομέα που είχε ανακοινώσει το κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα οπτικοακουστικά «MEDIA». Μέσω, λοιπόν, του ταμείου εγγυοδοσίας των οπτικοακουστικών παραγωγών του προγράμματος MEDIA, θα χορηγηθούν μεταξύ 2010-2013 8 εκατ. ευρώ, με τη μορφή εγγυήσεων δανείων «για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών εταιρειών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση». Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 25 εκατ. ευρώ, που από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε μέσω του «MEDIA» για την «υποστήριξη πρωτοβουλιών για τον ψηφιακό κινηματογράφο και άλλων καινοτόμων έργων» και στα 755 εκατ. ευρώ (από 2007-2013) «για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας» συνολικά, τη «βελτίωση της διανομής και προώθησης των ευρωπαϊκών ταινιών» και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας του τομέα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ