Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικές ταινίες στο Βερολίνο

Ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ το 51ο Φεστιβάλ Βερολίνου, με την παρουσία μεγάλων αστέρων του κινηματογράφου. Η αυλαία άνοιξε με το πολεμικό έπος «Ο εχθρός προ των πυλών» του ΖανΖακ Ανό, παρόντων του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών Τζουντ Λόου, Μπομπ Χόσκινς και Ρέιτσελ Ουάιζ. Η ταινία του Ανό, ο οποίος επανέρχεται μετά το «Επτά χρόνια στο Θιβέτ», στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Κρεγκ και έχει φόντο την καθοριστική για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μάχη του Στάλινγκραντ (1942-43). Εκτός από την αιματηρή συμπλοκή, η ταινία περιγράφει τη μονομαχία ανάμεσα σε δύο ελεύθερους σκοπευτές, ένα Ρώσο βοσκό (Λόου) και ένα Γερμανό αριστοκράτη (Εντ Χάρις).

Στην 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, συμμετέχουν ταινίες τριών Ελλήνων σκηνοθετών, ενώ συνολικά 24 ταινίες διεκδικούν τη φετινή «Χρυσή Αρκτο». Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει τέσσερις αμερικανικές ταινίες, πέντε ασιατικές, 13 ευρωπαϊκές, μία από την Αργεντινή και μία αφρικανική. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές είναι και η ελληνογερμανική παραγωγή «My Sweet Home», σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Φίλιππα Τσίτου, που θα προβληθεί στις 16 (επίσημη προβολή), 17 και 18 Φεβρουαρίου. Στην ταινία («Σπίτι μου σπιτάκι μου») βασικό ρόλο παίζει η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ελευθερία Σαπουντζή - ένα ταλέντο που χάθηκε τόσο πρόωρα, πριν από λίγους μήνες.

Τέλος, οι άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές είναι: Η ταινία «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου, στο «Πανόραμα» και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη «Το σπίτι του Κάιν», στο «Φόρουμ».

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Πέμπτη με την προβολή της ταινίας Traffic του Στίβεν Σόντερμπεργκ, που θεωρείται από τα φαβορί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ