Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Αφιέρωμα στον Σέζαρ Βαγιέχο

Σ' έναν εκπρόσωπο του ισπανόφωνου σοσιαλιστικού ρεαλισμού θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα από τον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», και ιδιαίτερα στο αφήγημα «Πάκο Γιούνκε», το οποίο γράφτηκε το 1931 και εκφράζει τη μεγαλύτερη ιδεολογική έξαρση του Βαγιέχο μετά από δύο ταξίδια του στη Σοβιετική Ενωση (το 1928 και το 1929). Καρπός αυτών των ταξιδιών είναι ένα βιβλίο με ρεπορτάζ για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού κάτω από την ηγεσία του Στάλιν.

Ο Σέζαρ Βαγιέχο γεννήθηκε στο Σαντιάγκο ντε Τσούκο του Περού το 1892 και πέθανε στο Παρίσι το 1938.

Στην Ευρώπη ο Βαγιέχο προσεγγίζει ιδεολογικά και αισθητικά τις αρχές του μαρξισμού. Το λογοτεχνικό έργο του Βαγιέχο διαιρείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αναπτύσσεται στο Περού (μέχρι το 1923) και η δεύτερη στο Παρίσι και την Ισπανία. Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια απομακρυσμένη και φτωχή περιοχή, η πνευματική του εξέλιξη αντανακλά τη δύσκολη μάχη ενάντια στη σκληρή ζωή και τις προκαταλήψεις του περιβάλλοντός του.

Ο Γιούνκε, ο πρωταγωνιστής του αφηγήματος «Πάκο Γιούνκε» είναι σύμβολο της προλεταριακής τάξης. Ο συγγραφέας ήθελε να κάνει με το κείμενο αυτό μια παιδαγωγική παραβολή της πάλης των τάξεων και να δείξει το σκληρό νόμο αυτής της πάλης σε όλες τις φάσεις της ζωής. Μέσα στο σχολείο αναπαράγονται οι ταξικές αντιθέσεις με το παιδί του αφεντικού των γονιών του να είναι στην ουσία το αφεντικό στο σχολείο, με τον καθηγητή να παίρνει το μέρος των καταπιεστών σαν εκφραστής των αστών διανοουμένων και να «νίπτει τας χείρας» μπροστά στη βιαιότητα και την αδικία, και, τέλος, με τον Πάκο Γιούνκε να αδικείται βίαια και αποπνιχτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ