Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 TV»
Αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής «Δεν άνθισαν ματαίως», στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, στον Γιάννη Ρίτσο, θα μεταδοθεί σήμερα στις 20.00 από την τηλεόραση του «902».

Για το διανοούμενο, καλλιτέχνη και άνθρωπο μιλούν η κόρη του Ερη Ρίτσου, οι Χρήστος Λεοντής και Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτες που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος ασχολήθηκε με το θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου ανεβάζοντας μάλιστα με επιτυχία την «Ελένη», την οποία ερμήνευσε ο ίδιος.

Στο αφιέρωμα ακούγεται ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο, από το οποίο αναβλύζει η ομορφιά της ποίησης του Γ. Ρίτσου, το ήθος του και η αγάπη του στον άνθρωπο και το οποίο κυκλοφορεί στο CD με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος. Του απείρου εραστής», που επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος πριν μερικά χρόνια.

Ο Γ. Ρίτσος εξεγειρόταν σε όλη του τη ζωή κατά της αδικίας, με το γόνιμο τρόπο του ανυπότακτου. Ηταν εναντίον της εξουσίας, όσο κι αν του στοίχισε αυτό. Πιστός στην κομμουνιστική ιδεολογία του και ασυμβίβαστος, αρνούνταν ό,τι καταστρέφει και υποβαθμίζει τη ζωή, και υπηρετούσε ό,τι την έκανε να αξίζει. Δεν του συγχωρούν και σήμερα ότι δεν είχε αμφιβολίες και, ταυτοχρόνως, ότι «στράτευσε» μέρος της ποιητικής του δραστηριότητας στις αξίες της Επανάστασης. Δεν αντιμετωπίζουν το έργο του στην ολότητά του. Δέχονται έναν Ρίτσο διαφορετικό από αυτόν που είναι στην πραγματικότητα. Παραλείπουν να ασχοληθούν με το Ολον του έργου του. Φωτεινές εξαιρέσεις ασφαλώς υπάρχουν, αλλά δεν είναι, αριθμητικά, αντάξιες ενός τέτοιου έργου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ερη Ρίτσου μιλούν για το Νόμπελ που δεν πήρε ποτέ, γιατί κάποιοι έτσι αποφάσισαν, αν και είχε προταθεί πολλές φορές, αλλά ποτέ από την Ελλάδα. Το πλήθος, ωστόσο, των μεγάλων διεθνών βραβείων και τιμητικών τίτλων από ξένες ακαδημίες, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, των κρατικών παρασήμων και των ξένων εκδόσεων με έργα του, «προσυπογράφουν» την καταξίωσή του μαζί με την αγάπη του ελληνικού λαού. Μια αγάπη που τίμησε τον ποιητή όσο και ο ίδιος ο ποιητής τίμησε τον πόνο και τον πόθο, τον αγώνα και το όνειρο του λαού, με το έργο του.

Ο Ρίτσος ήθελε να τον δένει η ποίησή του σφιχτά και παντοτινά με τον πόνο του άλλου: «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε/ αδελφέ μου, από τον κόσμο/ εμείς τραγουδάμε/ για να σμίξουμε τον κόσμο». (Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ