Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ «JESSICA»
Εργαλείο εμπορευματοποίησης των αστικών παρεμβάσεων

Ποδηλατόδρομοι... ΣΔΙΤ και αναπλάσεις με το αζημίωτο για τους κατοίκους των πόλεων, ως όρος χρηματοδότησης

Ενας νέος αντιδραστικός μηχανισμός χρηματοδότησης από την ΕΕ, ο «JESSICA», «εγκαινιάστηκε» χτες, με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στο σχήμα που σύστησαν η Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τη δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για μια προσπάθεια απόλυτης υπαγωγής των αστικών παρεμβάσεων των δήμων και των περιφερειών στη λογική του κέρδους, με υποχρεωτική συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, για την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου ή τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου, θα πρέπει να φτιαχτεί ένα επενδυτικό σχέδιο, να συμμετάσχει ιδιώτης επιχειρηματίας και να εξασφαλιστεί ότι στην πορεία θα παράγονται έσοδα από το έργο! Το πώς μπορεί να παράγει έσοδα ένας ποδηλατόδρομος, αλλά και ικανά κέρδη, προκειμένου να συμμετάσχει ιδιώτης στην κατασκευή του, μόνο οι εγκέφαλοι των Βρυξελλών και οι ντόπιοι συνεργάτες τους μπορούν να φανταστούν...

Αυτό ακριβώς χαιρέτισε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, που ενστερνίζεται πλήρως το όραμα του μεγάλου κεφαλαίου «να βγάζει από τη μύγα ξίγκι», εκμεταλλευόμενο τα πάντα σε αυτό τον τόπο. Η Κρήτη θα εφαρμόσει πρώτη το πρόγραμμα, που προβλέπει δανειακές ενισχύσεις ή κεφαλαιουχικές συμμετοχές ή εγγυήσεις 15 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, από τα συνολικά 258 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί γι' αυτό το σκοπό από το ΕΣΠΑ.

Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης θα συντάσσει «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης» με τις προτεινόμενες δράσεις. Θα ακολουθεί ή θα έχει προηγηθεί - δε διευκρινίζεται - το ενδιαφέρον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στη συνέχεια η αίτηση για ευνοϊκό δανεισμό. Το δάνειο θα αποπληρώνεται από τα έσοδα που θα προκύψουν και τα οποία θα καλύπτουν επίσης τη λειτουργία και συνέχιση του κάθε εγχειρήματος, μαζί και την κερδοφορία του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ενδεικτικές κατηγορίες πράξης αστικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους του JESSICA, είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια, οι "καθαρές" αστικές μεταφορές, οι δημόσιες μεταφορές, οι ποδηλατόδρομοι, οι πολυτροπικές μεταφορές, η αποκατάσταση "ιστορικών" κτιρίων, οι χώροι στάθμευσης και πρασίνου και η διαμόρφωση υποδομών δρόμων, τα ευφυή συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας, οι δράσεις οικολογικής καινοτομίας, καθώς και δράσεις ανάπτυξης τοπικής καινοτομίας». Στην ανακοίνωση της ΕΤΕπ σημειώνεται η δυνατότητα έργων στους τομείς: «Αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) υψηλής τεχνολογίας και υποδομών που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα ενέργειας, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κ.ά.».

Σύντομα θα ακολουθήσουν συμβάσεις και με τις άλλες περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ