Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Από τη χτεσινή διαδήλωση φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στη Λάρισα
Από τη χτεσινή διαδήλωση φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στη Λάρισα
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε όλη τη χώρα, σε τμήματα και σε σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου φαίνεται η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Παιδείας.

Σήμερα προγραμματίζονται οι παρακάτω δράσεις:

  • Συσκέψεις σε ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά με επαρχιώτες σπουδαστές για τη στέγαση. Συσκέψεις στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας και στη ΣΔΟ Πειραιά για το κόστος σπουδών και την έλλειψη καθηγητών.
  • Στο ΕΜ Πολυτεχνείο, κινητοποίηση για την Εστία. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση εφαρμογής του νόμου - πλαισίου οι εστίες περνάνε στα ιδρύματα. Το ΕΜ Πολυτεχνείο έχει διαμηνύσει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο και ζητά άλλη λύση.
  • Στο Πάντειο, παράσταση διαμαρτυρίας για τα συγγράμματα, καθώς μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα δίνεται δωρεάν και οι φοιτητές πληρώνουν για τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία Ι» του πρώτου έτους, το επιπλέον βιβλίο κοστίζει 17 ευρώ. Επιπλέον, καταργήθηκε η δωρεάν διανομή των «φακέλων» σημειώσεων και οι φοιτητές πρέπει να δίνουν σε φωτοτυπίες 3 ευρώ.
  • Στην ΑΣΟΕΕ, κινητοποίηση για τη σίτιση.
  • Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κινητοποίηση με αίτημα τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σπουδαστής στο Τμήμα Αυτοματισμού.
  • Στην Πάτρα, οι Επιτροπές Αγώνα στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ διοργανώνουν κινητοποίηση στη ΔΕΗ για τα χαράτσια, ενώ στο ΤΕΙ Καλαμάτας θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας για δωρεάν σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα.
  • Στα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια.
Απαίτησαν τα δικαιώματά τους!

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΦ Πειραιά έκανε κινητοποίηση για το κόστος σπουδών και ζήτησε να δοθούν πίσω τα 80 ευρώ που πλήρωσαν οι σπουδαστές για τα αναλώσιμα. Η Επιτροπή Αγώνα της ΣΕΥΠ Αθήνας διαμαρτυρήθηκε γιατί δε γίνονται κλινικές λόγω έλλειψης καθηγητών και γίνονται εργαστήρια 60 ατόμων σε αίθουσες με 10 υπολογιστές.

Στη Γεωπονική, η Επιτροπή Αγώνα, μετά και από συλλογή υπογραφών, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη στέγαση, αφού δεν υπάρχει εστία για το ίδρυμα, αλλά μόνο κάποια δωμάτια στη ΦΕΑ.

Οι Επιτροπές Αγώνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά προχώρησαν σε κινητοποίηση στα λεωφορεία από και προς το ίδρυμα, «μπλοκάροντας» τα ακυρωτικά μηχανήματα και απαιτώντας δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία για το θέμα.

Οι Επιτροπές Αγώνα Νομικής, Οικονομικού Πολιτικού, ΕΜΜΕ, Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας διοργάνωσαν κινητοποίηση για τη Λέσχη της Ιπποκράτους, όπου υπάρχουν αναγνωστήριο, υπηρεσίες και στεγάζονται οι καλλιτεχνικές ομάδες των φοιτητών και κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω της γενικής υποχρηματοδότησης. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ ενημέρωσαν τους φοιτητές, ενώ μίλησαν και με εργαζόμενους. Εκλεισαν συμβολικά την οδό Ιπποκράτους και στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, η οποία επιβεβαίωσε τον κίνδυνο να κλείσει η Λέσχη.

Στην Πρυτανεία έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και οι Επιτροπές Αγώνα της Φυσικομαθηματικής για το θέμα των συγγραμμάτων. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στο Χημικό οι φοιτητές του πρώτου έτους καλούνται, μόνο για ένα μάθημα, να πληρώσουν 35 ευρώ για τον εργαστηριακό οδηγό και άλλα 30 ευρώ για εξοπλισμό εργαστηρίων. Στο Βιολογικό δίνεται μόνο ο ένας τόμος απ' τους δύο για το μάθημα «Οργανική Χημεία» και οι φοιτητές πρέπει να πληρώσουν 60 ευρώ για τον δεύτερο. Η Πρυτανεία είπε πως έχει στείλει επιστολές στο υπουργείο για το θέμα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω.

Σε πολλές πόλεις της χώρας

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Πάτρα έκαναν κατάληψη στους Ειδικούς Λογαριασμούς στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι Επιτροπές Αγώνα Νομικής και Λογιστικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στους προέδρους των τμημάτων για τα συγγράμματα. Στα τμήματα αυτά απαιτούνται συχνά έως και 4 βιβλία ανά μάθημα, αλλά μόνο το ένα δίνεται δωρεάν. Σύμφωνα με όσα τους δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής, θα παρακολουθούν όπως μπορούν και θα κρατούν σημειώσεις, καθώς, τι να κάνουμε;, έχουμε κρίση! Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε προχτές και από την Επιτροπή Αγώνα Φυσικού.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι Επιτροπές Αγώνα έκαναν πορεία μέσα στο ίδρυμα και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, καταγγέλλοντας την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού. Απαίτησαν δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά σπουδαστές της ΣΕΥΠ που εκτός όλων των άλλων δεν έχουν και αίθουσες διδασκαλίας.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σε Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα επέβαλαν, με δυναμικές κινητοποιήσεις το πρωί και το μεσημέρι, τη δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία και τη δωρεάν σίτιση των σπουδαστών. Στην Κοζάνη έκαναν και παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «Γερμανός» για τα πάσο.

Στη Λάρισα φοιτητές, σπουδαστές μαζί με μαθητές έκαναν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα οι δυνάμεις του ΜΑΣ «μπλόκαραν» το ταμείο της Λέσχης του ΤΕΙ και οι σπουδαστές έφαγαν δωρεάν. Θυμίζουμε πως λόγω των περικοπών στα κονδύλια 2.000 σπουδαστές δεν έχουν κάρτα σίτισης και αναγκάζονται να πληρώνουν το γεύμα 3,5 ευρώ. Με την κινητοποίηση δόθηκε απάντηση και στις άθλιες πρακτικές της διοίκησης στη φοιτητική μέριμνα, που κράτησε από σπουδάστρια την κάρτα σίτισης, απειλώντας την ότι δε θα έχει δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, επειδή εκείνη έδωσε «παράνομα» την κάρτα της σε άλλη σπουδάστρια για να φάει χωρίς να πληρώσει! Η κάρτα σίτισης επιστράφηκε στη δικαιούχο, ενώ υπήρξε δέσμευση για παράταση της έκδοσης νέων καρτών σίτισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ