Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Η στιγμή της Αντεπίθεσης

Μάθημα 19ο (γ' μέρος)

...«Στο δεύτερο κλασικό παράδειγμα αντεπίθεσης (βλέπε διάγραμμα) στην παρτίδα Γκέλερ - Οϋβε, η επίθεση του λευκού είναι φοβερή και η κατάληψη της καθέτου «θ» από Πύργο και βασίλισσα άμεση. Αλλά όμως, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Οϋβε είχε παίξει πάνω από 70 παρτίδες με το μάγο της επίθεσης Αλεξάντερ Αλιέχιν. Ετσι, δεν ήταν εύκολο να ενοχληθεί. 16... β5. Η κίνηση δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά η αρχή ενός σοβαρού σχεδίου.

Η παθητική άμυνα στην πλευρά του μαύρου βασιλιά δεν υπόσχεται πολλά, γιατί τα κομμάτια του έχουν λίγο χώρο και τα μισά από αυτά είναι μακριά και δεν θα μπορέσουν να τον προστατέψουν. Ετσι, ο Οϋβε αποφασίζει να κάνει ένα δυνατό αντιπαιχνίδι στο κέντρο όπου τα κομμάτια του έχουν την ίδια ανάπτυξη με αυτά του λευκού. 17. Πθ4 Ββ6 18. ε5 Ιε5 19. ζε6 Ιδ3 20. Βδ3.

Ο μαύρος έχει αλλάξει τον επικίνδυνο λευκό αξιωματικό και άνοιξε τη διαγώνιο στο δικό του ελέγχοντας το ζωτικά σπουδαίο τετράγωνο "η2". Ομως, φαίνεται ότι ο λευκός είναι σε καλύτερη θέση. Η βασίλισσά του είναι στο κέντρο και απειλεί ματ στο "θ7". 20... Βε6 21. Βθ7 + Ρζ7 22. Αθ6. Η θέση του μαύρου φαίνεται κρίσιμη. Αν ο λευκός φέρει τον πύργο από το α1 στο ζ1, θα υπάρχουν άμεσες απειλές για το μαύρο βασιλιά. Αλλά σ' αυτήν την κρίσιμη κατάσταση ο Οϋβε βρίσκει ένα καταπληκτικό τακτικό κτύπημα βασιζόμενο στη «σύγχυση» και κάνει μια εξαιρετική αντεπίθεση. 22... Πθ8!! 23. Βθ8 Πγ2!

Η κατάσταση άλλαξε ξαφνικά δραστικά! Τώρα η απειλή είναι 24... Πη2 + 25. Ρζ1 Βγ4 + κλπ. Οταν έληξε το τουρνουά, οι GM της εποχής έκαναν εξαντλητικές αναλύσεις και συμπέραναν ότι ο λευκός θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε βρει μερικές "πονηρές" κινήσεις. Να μια απ' αυτές: 24. δ5! Ββ6 + 25. Ρθ1 Βζ2 26. Πη1 Αδ5 27. Πε4 Αε4 28. Ιε4 Βθ4 29. Αη7 Βε4 30. Βζ8 + Ρη6 κτλ. Εξαντλημένος και ξαφνιασμένος ο Γκέλερ από την προηγούμενη κίνηση (22... Πθ8!!), δε βρήκε τη σωστή κίνηση και το παιχνίδι τελείωσε πολύ γρήγορα. 24. Πγ1; Πη2 + 25. Ρζ1 Ββ3! 26. Ρε1 Βζ3! και ο λευκός εγκατέλειψε. Γιατί ματαιώθηκε όμως η φοβερή επίθεση του λευκού;

Γιατί θέλησε να χρησιμοποιήσει όλη την τρομακτική δύναμή του, αλλά στην πραγματικότητα μόνο η βασίλισσά του ενόχλησε το μαύρο Ρουά. Τα άλλα κομμάτια ήταν απλώς παρατηρητές! Αντίθετα, κάμποσα μαύρα κομμάτια συμμετείχαν στην αντεπίθεση εναντίον του "η2". Ο Οϋβε ήταν επιτυχής διότι αμύνθηκε με λίγες δυνάμεις. Ηταν τυπικά μια οικονομική άμυνα, την οποία ο μεγάλος Λάσκερ θεώρησε σαν το σιγουρότερο σημείο ενός μεγάλου σκακιστή.

Ετσι λοιπόν όταν είσαι σε άμυνα διατήρησε την ισορροπία σου. Οταν βλέπεις την απειλή του αντιπάλου μη βιαστείς να βάλεις όλα τα κομμάτια σου σε άμυνα, χρησιμοποίησέ τα οικονομικά και διάλεξε την κατάλληλη στιγμή για αντεπίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ