Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πρόθεση αποχώρησης από τη Βουλγαρία

Την απουσία επίσημης ενημέρωσης επικαλείται η ελληνική πλευρά για να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας στην είδηση που μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε την αποχώρησή της από τον πετρελαϊκό αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κάτι που σηματοδοτεί και την ακύρωση του σχεδίου.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Σ. Ντιάνκοφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία προτείνει τη συναινετική ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας του 2007 μεταξύ Ρωσίας - Ελλάδας - Βουλγαρίας. Εάν μάλιστα δεν υπάρξει συναίνεση στην πρότασή της, τότε η Βουλγαρία θα αποχωρήσει μονομερώς μετά από 12 μήνες.

Η βουλγαρική πλευρά επικαλείται αμέλεια των συμβαλλόμενων μερών, καθώς ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί με τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί με τη συμφωνία του 2007. Οπως μετέδωσε η βουλγαρική εφημερίδα «Sofia News Agency», ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τρ. Τράικοφ, υποστήριξε πως η Βουλγαρία εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαιτίας της αποτυχίας της Ελλάδας και της Ρωσίας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, δήλωσε ότι «δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για απόφαση του βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει το σχέδιο του αγωγού και ότι συνεχίζονται οι δράσεις για την προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, «με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ