Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις και συνεχόμενες συζητήσεις

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν κατά διαδηλωτών

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν κατά διαδηλωτών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Σκληρές πολύωρες μάχες μαίνονταν, χτες, στην παλαιστινιακή αυτόνομη πόλη της Ραμάλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι συνομιλίες ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον απερχόμενο Εχούντ Μπαράκ, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, για άλλη μια μέρα, απέφυγε τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι των παλαιστινιακών πόλεων κατακλύστηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά του Σαρόν.

Στη Ραμάλα, η διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κατευθύνθηκε προς το ισραηλινό φυλάκιο στην περίμετρο της πόλης. Ακολούθησε πετροπόλεμος, που γρήγορα έλαβε διαστάσεις μάχης, καθώς ένοπλοι Παλαιστίνιοι απάντησαν με όπλα στα αληθινά πυρά που άρχισε να χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 40 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους από αληθινά πυρά, καθώς και ένας Βέλγος φωτορεπόρτερ του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Gamma». Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιστινιακές πηγές, η μάχη συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν, εκτός από όπλα μεγάλου διαμετρήματος, και πυρά από τεθωρακισμένα.

Ραμάλα: Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και χτες, με τουλάχιστον δύο νεκρούς

Associated Press

Ραμάλα: Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και χτες, με τουλάχιστον δύο νεκρούς
Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην πόλη της Χεβρώνα, όπου ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά του εβραϊκού οικισμού. Δεν υπήρχαν, μέχρι χτες το βράδυ, πληροφορίες για τραυματίες από τις συγκρούσεις της Χεβρώνα. Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί τερματίστηκε η σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και στον ισραηλινό στρατό, ανάμεσα στην αραβική πόλη Ελ Μπιρέχ και τον εποικισμό Πσαγκότ, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρότατες ζημιές από τους ισραηλινούς όλμους τα κτίρια της γερμανικής ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και του παλαιστινιακού Ερυθρού Σταυρού.

«Ημέρα οργής», όμως, χτες και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Σαρόν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Σε συγκρούσεις που ξέσπασαν, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό, Κφαρ Νταρόμ, σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιος. Για κλιμάκωση της Ιντιφάντα, όμως, εκτός από τις δύο ισλαμιστικές οργανώσεις, μίλησε και ο ηγέτης της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μπαργκουτί υπογράμμιζε, από τη Ραμάλα, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαπραγμάτευσης με τον Αριέλ Σαρόν, γι' αυτό και ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο».

Ενώ τα Αυτόνομα Εδάφη φλέγονταν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αραφάτ φέρεται, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, να επαναδιατύπωσε την επιθυμία του για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ ο Σαρόν δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης, αλλά με βασική προϋπόθεση τον τερματισμό της βίας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη συνομιλία, αλλά όχι το περιεχόμενό της.

Διαβουλεύσεις και «γκρίνια»

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και παραιτηθείς από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ με τον Αριέλ Σαρόν. Θέμα, φυσικά, της συζήτησης, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό, οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στελέχη του Εργατικού Κόμματος, υπό ανωνυμία, δήλωναν ότι ο Μπαράκ ζήτησε λεπτομερές σχέδιο συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας από το Σαρόν, ως προϋπόθεση εξέτασης της πιθανότητας συνεργασίας. Από την άλλη, συνεργάτης του Σαρόν, επίσης υπό ανωνυμία, δήλωνε ότι προσφέρθηκε στον Μπαράκ η θέση του υπουργού Αμυνας. Νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Εντούτοις, εντείνεται η «γκρίνια» και ο διχασμός στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Χθες υπέβαλε την παραίτησή του, τόσο από το κόμμα όσο και από το βουλευτικό αξίωμα, ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ, Ελί Γκόλντσμιθ, κατηγορώντας τα κομματικά στελέχη για «πισώπλατα μαχαιρώματα». Με παραίτηση απειλεί και από τις δύο αυτές ιδιότητές του και ο υπουργός Δικαιοσύνης της απερχόμενης κυβέρνησης Γιοσί Μπεϊλίν, γνωστός ως επικεφαλής της «αριστερής πτέρυγας» του Εργατικού Κόμματος, σε περίπτωση που συμφωνηθεί κυβερνητική σύμπραξη με τον Αριέλ Σαρόν. Την εικόνα διαλυμένου κόμματος συμπληρώνει η έναρξη της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος, από την οποία παραιτήθηκε ο Εχούντ Μπαράκ, και όπου επικρατούν τα ονόματα, εκτός του Σιμόν Περές, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαΐμ Ραμόν, του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου Αβραάμ Μπεργκ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί.

Διαχωρίζεται από τις προηγούμενες επιλογές η Ουάσιγκτον

Μέρα με την ημέρα, φαίνεται ότι αποσαφηνίζεται με αργά σταθερά βήματα, η νέα τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι στο Μεσανατολικό η αμερικανική ηγεσία. Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δήλωνε, χτες, ότι «οι επιλογές, οι προτάσεις και οι τακτικές που επέλεξε ο Μπιλ Κλίντον όσον αφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αποχώρησαν μαζί του, αφού, ήδη, επανεκτιμάται ο διαπραγματευτικός ρόλος των ΗΠΑ, αλλά και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί από τους δύο εμπλεκομένους». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ να «δώσει χρόνο στον Αριέλ Σαρόν να αποδείξει το αληθές των καλών του προθέσεων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Τα «σχέδια» της αμερικανικής διπλωματίας ενθουσίασαν τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική που επέλεξαν οι προκάτοχοί του και εξάρτησαν τόσο πολύ από τις ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους». Μάλιστα, ο Σαρόν προχώρησε περαιτέρω, ζητώντας από τη Ρωσία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, «χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις ΗΠΑ», εκτιμώντας ότι είναι πολύ καλύτερο η «Ρωσία να διαμεσολαβεί, παρά να είναι στο περιθώριο και να συντάσσεται με τον εχθρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ