Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Αναθεώρηση» των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων

Ολοκληρώθηκε αυτή τη βδομάδα η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 24 του Συντάγματος που αφορούν, το πρώτο στην ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το δεύτερο στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Από τη συζήτηση των δύο αυτών επίμαχων άρθρων προέκυψε με σαφέστατο τρόπο η πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μέσω της αναθεώρησης τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και να νομιμοποιήσει τις σχέσεις «διαπλοκής».

Στη συζήτηση για το άρθρο 14 ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος διάλεξε το τέχνασμα του «βασικού μετόχου» για να καλύψει το σημερινό καθεστώς στα ΜΜΕ και την ιδιοκτησία τους από επιχειρηματίες που κάνουν δουλιές με το Δημόσιο, είτε ως εργολάβοι δημοσίων έργων, είτε ως προμηθευτές.

Οσον αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 24, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν το «πράσινο φως» για την καταστροφή του δάσους και των δασικών εκτάσεων με την αλλαγή των χρήσεων γης που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την καταπάτηση, οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση χιλιάδων στρεμμάτων από συνεταιρισμούς και μεγαλοκεφαλαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση διεξήχθη, ενώ οι διαδηλωτές που διαμαρτυρόταν για τη «δασοκτόνο» αναθεώρηση είχαν περικυκλώσει τη Βουλή.

Στην ίδια συζήτηση εντύπωση προκάλεσε η έντονη επίθεση από κυβερνητικά στελέχη κατά των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή διατύπωσαν τη γνώμη για τη μη αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ