Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από εκείνο το τραγικό βράδυ της 30ής προς 31η Γενάρη του 1996 στα Ιμια, και τα όσα στο μεταξύ μεσολάβησαν καθιστούν πλέον σαφέστατο ότι εκείνο το βράδυ σηματοδότησε τη «βήμα προς βήμα» πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην ακόμα πιο βαθιά ενσωμάτωση στον ευρωατλαντισμό (σελίδα 10).

Ολη η συζήτηση που γίνεται για «την ανάγκη σύμπραξης της Αριστεράς» έχει στο βλέμμα της στα εκλογικά ποσοστά και τις «από τα πάνω» συμφωνίες των κομμάτων, που αφήνουν στην άκρη, αν δε θεωρούν επιζήμιες, την ανάπτυξη αντιπλουτοκρατικών συσπειρώσεων, τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μεσαία στρώματα (σελίδες 10-11).

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια, παρουσιάζει σημάδια υποβόσκουσας κρίσης, έτοιμης να ξεσπάσει, με απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες (σελίδες 10-11).

Αποκτά τεράστια σημασία το πώς η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα και πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής για μια μακρόχρονη προοπτική, ως βασικός παράγοντας αντιμετώπισης της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, τόνισε στη διημερίδα για το συγκεκριμένο θέμα ο Σπύρος Χαλβατζής (σελίδες 12-13).

Λογική των «μέσων όρων» διέπει τα στατιστικά στοιχεία για τις δαπάνες στη διατροφή, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη στέγαση, εν ολίγοις στα απολύτως χρειαζούμενα στη λαϊκή οικογένεια. Με άλλα λόγια οι ισχυροί υπολογίζουν την αξία αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης με τα δικά τους μέτρα και τα δικά τους σταθμά (σελίδα 14).

Τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας -Αμυνταίου - Κοζάνης, που είναι η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γι' αυτό επιλέχτηκε από το ελληνικό δημόσιο ως περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς από τον τρόπο εκμετάλλευσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ (σελίδα 15).

Τεράστια βιομηχανία που εμπορεύεται το πιο ακριβό ίσως «προϊόν» της παγκόσμιας αγοράς έχει «στήσει» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λοζάνη, προϊόν με την ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες», που αποφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους «Αθανάτους» και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους (σελίδα 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ