Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Γονατίζουν τις λαϊκές οικογένειες τα χαράτσια αυθαιρέτων

Στο Ηράκλειο η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, πέρα από τα άλλα χαράτσια, έχει και το βραχνά των αυθαιρέτων
Στο Ηράκλειο η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, πέρα από τα άλλα χαράτσια, έχει και το βραχνά των αυθαιρέτων
Η επίθεση της κυβέρνησης στις εργατικές λαϊκές οικογένειες και με την επιβολή χαρατσιών δεν έχει τελειωμό τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται δραματικά, τα κοινωνικά επιδόματα καταργούνται, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απολύονται δημιουργώντας εκατομμύρια ανέργους. Η ελληνική οικογένεια είναι ήδη γονατισμένη από τα εκκαθαριστικά της εφορίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην εστίαση, το τέλος επιτηδεύματος στους αυτοαπασχολούμενους, ανήμποροι να πληρώσουν τους αμέτρητους φόρους και δημοτικά τέλη, το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ, ενώ σε λίγο θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας, τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας και άλλοι φόροι.

Στο Νομό Ηρακλείου όμως η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών έχουν έναν επιπλέον βραχνά. Είναι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα που θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς τελικά να τους τα νομιμοποιεί, παρατείνοντας έτσι την ομηρία τους για άλλα 30 χρόνια. Να αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι για ένα σπίτι ισόγειο 100 τ.μ. η λαϊκή οικογένεια καλείται να πληρώσει περίπου 14.000 ευρώ. Στην περίπτωση που μια οικογένεια χτίσει μετά κόπων και βασάνων 1ο και 2ο όροφο για να στεγάσει και τα παιδιά της, τότε θα κληθεί να πληρώσει για τον πρώτο όροφο άλλα 26.000 ευρώ περίπου και για τον 2ο όροφο άλλα 45.000 ευρώ. Σύνολο: 85.000 ευρώ!!! Πρόκειται για πρόστιμα που, εκτός του ότι δεν πρέπει, δεν έχουν να πληρώσουν.

Τα αυθαίρετα απόρροια της πολιτικής που εφαρμόστηκε

Αυθαίρετα στο Δήμο Μαλεβιζίου
Αυθαίρετα στο Δήμο Μαλεβιζίου
Στο Νομό Ηρακλείου και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ηρακλείου - Μαλεβιζίου κοντά στις 40.000 οικογένειες ταλαιπωρούνται χρόνια με τα αυθαίρετα.

Οι χρόνιες αποτυχίες εφαρμογής ή μερικής εφαρμογής των όποιων σχεδίων ή τροποποιήσεων σχεδίων της πόλης από το 1958 έως σήμερα το αποδεικνύουν. Προσέκρουαν πάντα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεγάλης ατομικής ακίνητης περιουσίας και τα μεγάλα συμφέροντα που δεν άφηναν το σχεδιασμό του αστικού και περιαστικού ιστού, τον καθορισμό ελεύθερων χώρων, το πού πρέπει να χτιστούν σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υποδομές. Είναι αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών που ερήμωσαν την ύπαιθρο και έφεραν τον κόσμο στις πόλεις, τον εξανάγκασαν να αγοράσει και να χτίσει σε οικόπεδα εκτός σχεδίου. Τον έσπρωξαν να ζει κάτω από τη διαρκή απειλή καταβολής υπέρογκων προστίμων.

Τα τελευταία χρόνια η αυθαιρεσία γιγαντώθηκε. Σκόπιμα, διατήρησαν το απαράδεκτο καθεστώτος, του εντός - εκτός σχεδίου δόμησης, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους του μεροκάματου να φτιάξουν ένα αυθαίρετο σπίτι για να ζήσουν. Με το ένα χέρι, βουλευτές, κομματάρχες και δήμαρχοι τους χάιδευαν την πλάτη δίνοντάς τους υποσχέσεις και με το άλλο τους έβαζαν «το μαχαίρι στο λαιμό» απειλώντας τους με κατεδάφιση αν δεν παραχωρούσαν με εισφορά σε γη, δρόμους και πεζοδρόμια, αν δεν πλήρωναν ΔΕΗ, ύδρευση και αποχέτευση. Τους έσυραν ακόμα και στα δικαστήρια. Κάποιοι πλούτισαν, κυρίως εκείνοι που «έλυναν και έδεναν» στο μηχανισμό αδειοδότησης ή νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων. Κάποιοι «αετονύχηδες» μεγαλοεργολάβοι και έμποροι οικοδομικών υλικών, μεσάζοντες και άλλοι «επιτήδειοι» που εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια την ανάγκη χιλιάδων Ηρακλειωτών να αποκτήσουν πρώτη κατοικία και φτηνή στέγη. Εφτιαξαν μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων για να τους έχουν στο χέρι.

Κάποιες εταιρείες πλούτισαν. Δεν περιορίστηκαν να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους, αλλά μπάζωσαν ρέματα και κοινόχρηστους χώρους, έχτισαν προκλητικές αυθαίρετες πολυκατοικίες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι βουλευτές Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΣΥ) και τα ΔΣ των οικιστών ως παραρτήματα του ΠΑΣΟΚ και των δημοτικών αρχών, μπροστά στην καθολική κατακραυγή χιλιάδων οικογενειών, για το αντιοικιστικό - αντιλαϊκό νόμο, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά μέσα από δήθεν προτάσεις - τροποποιήσεις του νομοσχέδιου πριν έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Είναι φανερό ότι έβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Διαφοροποιήθηκαν μόνο στο θέμα της χρονικής και ζωνικής κάλυψης και αποδέχονται την επιβολή ξανά και ξανά των προστίμων.

Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο εισπρακτικός. Μεθοδεύει την τρομοκράτηση των οικιστών στη λογική «εσύ παρανόμησες εσύ θα πληρώσεις», απαλλάσσοντας την ίδια και όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα από τις ευθύνες τους για την οικιστική - πολεοδομική αναρχία, για το γεγονός ότι ποτέ δεν εφάρμοσαν προγράμματα λαϊκής στέγης. Παράλληλα, μέσα από τον εκβιασμό η κυβέρνηση προσβλέπει μακροπρόθεσμα να κάνει «σκούπα» τις μικροϊδιοκτησίες που με τόσο κόπο και αίμα απέκτησαν οι λαϊκές οικογένειες, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέτοχοι στη φορολεηλασία και οι δήμοι

Οι δημοτικές αρχές Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, περιοχές στις οποίες επικεντρώνεται το πρόβλημα, «τρίβουν τα χέρια τους» διότι, όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, προσδοκούν μερίδιο από τις εισπράξεις για να κάνουν «πράσινα έργα»! Ακόμη, όμως, και αν πάρει χρήματα ο δήμος, αυτά θα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων και θα προέλθουν από την αφαίμαξη των συνδημοτών και μάλιστα ύστερα από σχετική απόφαση του εκάστοτε υπουργού. (Αλλωστε, με τροπολογία που ψηφίστηκε, τα χρήματα του λεγόμενου "Πράσινου Ταμείου" θα οδηγούνται στις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων). Η πρότασή τους βέβαια προδίδει και τις πραγματικές τους προθέσεις που είναι η φοροεισπρακτική λογική για να μπαλώσουν τρύπες από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει επιφέρει η κυβερνητική πολιτική στους δήμους.

Ηδη, η δημοτική αρχή Ηρακλείου πολλά χρόνια πριν έχει ξεκινήσει τη σύνταξη των βεβαιωτικών καταλόγων (αναγκαία προϋπόθεση για την είσπραξη των προστίμων), κάτι που οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν καταγγείλει και καταψηφίσει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Από τους ισολογισμούς του δήμου φαίνεται ότι για το 2009 έχουν βεβαιώσει για είσπραξη περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ και για το 2010 περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση και το 2011, παρά και ενάντια στην ψήφιση παλαιότερης απόφασης του ΔΣ Ηρακλείου ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία ως ένδειξη συμπαράστασης στους οικιστές.

Για την αυθαιρεσία και την έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ από το 1975 έως σήμερα, που ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα πολεοδομικά - οικιστικά το Ηράκλειο και με κριτήριο τις ανάγκες των δημοτών, κάνοντας έγκαιρα τις αναγκαίες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Ούτε και σήμερα μπορούν και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, παρά τις όποιες διακηρύξεις τους! Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, από τη φύση του δεν μπορεί να το λύσει διότι βασίζεται στην άναρχη ανάπτυξη. Βασική του αρχή είναι η εμπορευματοποίηση της κατοικίας και όλων των κοινωνικών αγαθών, όπως Παιδεία, Υγεία κ.ά.

Πάλη για τη λαϊκή στέγη

Σήμερα είναι ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μη δεχτεί καμία ρύθμιση που παγιδεύει το λαό για άλλα 30-40 χρόνια. Δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ. Τους τα έχουν πάρει διπλά και τριπλά οι εφορίες, οι κατασκευαστικές εταιρείες με υλικά 2ης ποιότητας, η ΔΕΗ, και άλλοι. Επίσης με τον οργανωμένο αγώνα του πρέπει να επιβάλει την κατάργηση των προστίμων και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Να απαιτήσει τη νομιμοποίηση των οικοδομών πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα καλύπτει τις κοινωνικές και στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα μεταβίβασης και πώλησης των περιουσιών τους. Να επεκταθούν άμεσα τα σχέδια πόλης, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Να διασφαλιστεί άμεσο σχέδιο και εφαρμογή αντισεισμικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης όλων των κτισμάτων.

Για τους εργαζόμενους και το λαό το πρόβλημα της στέγης δεν μπορεί να λυθεί ολοκληρωμένα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, όπου το εμπόριο γης, η άναρχη δόμηση, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, η αφόρητη κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων οδηγούν σε ανάπτυξη πόλεων-τεράτων.

Χρειάζεται αγώνας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν τις πολιτικές αυτές και να διεκδικήσουν άλλου τύπου εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό, όπου η γη θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα εξασφαλίζει φτηνή κατοικία για όλο το λαό.

Να επιβάλουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, που η διαχείριση της γης, η ρύθμιση του χώρου, η ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών θα γίνεται στο πλαίσιο μια άλλης κοινωνίας με ΛΑΪΚΗ οικονομία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που θα στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Η γη και η χρήση της να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ