Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Αξιώνει νέα φορολογικά προνόμια

Να επιβεβαιώσει με την επιστημονικοφάνεια των... δημοσκοπήσεων την κυρίαρχη προπαγάνδα γύρω από τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος επιχείρησε εν πολλοίς η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με μια έρευνα που πραγματοποίησε σε 263 εμπορικές επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, τα αποτελέσματα της οποίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Οι 65 ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες κινούνται ως επί το πλείστον γύρω από τον άξονα της γενίκευσης, του «τσουβαλιάσματος» της «επιχειρηματικότητας» (μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μεγαλέμποροι στο ίδιο τσουβάλι), κυρίως, στο μέρος που συνδέεται με τα «φορολογικά κίνητρα». Ακόμη, οι συντάκτες του ερωτηματολογίου κανένα ενδιαφέρον δεν είχαν να συμπεριλάβουν ερωτήσεις γύρω από τις αιτίες εφαρμοζόμενων πολιτικών, που οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αποτελούν γι' αυτούς πρόβλημα, όπως είναι, για παράδειγμα, το θέμα του λεγόμενου παρεμπορίου. Ωστόσο, αναπόφευκτο ήταν να προκύψουν και απαντήσεις που καθρεφτίζουν την πραγματικότητα ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική χτυπάει καίρια τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Μεταξύ άλλων:

  • Το 94,5% των ερωτηθέντων απάντησε πως από την άδικη κατανομή βαρών πλήττονται περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 53,6%, δήλωσαν ότι «για την επιβίωση της επιχείρησής τους» προχώρησαν σε μείωση προσωπικού, ποσοστό 97,6% ότι έκανε μείωση δαπανών και 78,3% ότι επιχείρησε να διαπραγματευτεί το ενοίκιό του. Δεν Υπάρχει, ωστόσο, διευκρίνιση για τη διαστρωμάτωση των απαντήσεων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν.
  • Αντίθετοι με τις αλλεπάλληλες περαιώσεις και διαδικασίες αυτοελέγχου εμφανίζονται οι 9 στους 10, ενώ 6 στους 10 αντιτίθενται στην καθιέρωση των επαγγελματικών κριτηρίων. Σύμφωνοι προς αυτό είναι 2 στους 10, και, ακόμη, 9 στους 10 δηλώνουν βέβαιοι ότι οι νέοι φόροι δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος.
  • «Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί την έναρξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή την ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων» απάντησε το 96,5%. Ενώ μόνο τροποποιήσεις με σκοπό την άντληση εσόδων εκτιμά ότι επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό σύστημα το 95,9%.
  • Το 98,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως περισσότερο φοροδιαφεύγουν οι ΑΕ και ΕΠΕ, 26,6% οι ατομικές και 14,1% οι προσωπικές και ΕΕ.
  • Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής είπαν περισσότεροι από 8 στους δέκα (ποσοστό 85,5%), όπως και για παραδειγματική τιμωρία των παραβατών (ποσοστό 88,7%).
  • «Οχι» στην ανάθεση των φορολογικών ελέγχων σε ιδιώτες λέει το 62,5% των ερωτηθέντων. Αξιοσημείωτο είναι ότι «όχι» απάντησε το 63,5% των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων, ΟΕ και ΕΕ, και το 50% των ΕΠΕ και ΑΕ.
  • Ανασταλτικά στην κατανάλωση λειτουργούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με το 92,9% των ερωτηθέντων.
  • «Κίνητρα» που συνδέονται με τη διατήρηση των εργαζομένων ή την ενίσχυση της απασχόλησης, κατά την πρόταση της ΕΣΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών, ζητά «λίγο έως πολύ» το 86,1% και 85,1% αντίστοιχα.
  • Για «ανησυχητικές διαστάσεις» του παρεμπορίου στη χώρα, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις αιτίες που το δημιουργούν και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η συντήρησή του, κάνει λόγο το 98,4%.
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών ζητάει το 95,1%, μείωση συντελεστών ΦΠΑ το 98%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 85,2%, χρηματοδότηση ρευστότητας από τις τράπεζες το 88,6%, αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων το 86,2% και «δραστική πάταξη του παρεμπορίου το 95,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ